Referendumul din Crimeea a corectat o eroare istorică, spune Gorbaciov

Crişan Andreescu / 17 Martie 2014 / 16:59 Salveaza PDF Comentarii

Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS, s-a declarat luni în favoarea referendumului din Crimeea, la care 96,77% dintre votanți s-au pronunțat pentru alipirea acestui teritoriu la Federația Rusă, considerând că astfel s-a reparat o eroare istorică, consemnează agenția Interfax.

Peninsula strategică majoritar rusofonă, scăldată de apele Mării Negre, a fost cedată Ucrainei în anul 1954 de liderul sovietic de atunci, Nikita Hrușciov, pe când Rusia și Ucraina făceau parte din URSS.

"Dacă atunci Crimeea a fost încorporată Ucrainei în conformitate cu legile sovietice, adică după legile Partidului,  fără ca oamenii să fie întrebați, acum poporul a corectat acea eroare", este de părere Gorbaciov.

"Trebuie salutat acest lucru, nu să se impună sancțiuni", a continuat el, făcând referire la avertismentele statelor occidentale, care nu au recunoscut referendumul și au instituit sancțiuni împotriva unor oficiali ruși și ucraineni ce au contribuit la secesiunea Crimeei.

"Pentru a impune sancțiuni este nevoie de motive serioase, foarte serioase. Și sancțiunile trebuie aprobate de ONU", a mai spus ultimul lider sovietic. În opinia părintelui perestroikăi, "voința exprimată de poporul din Crimeea și transformarea acesteia în entitate a Federației Ruse nu este un motiv" pentru aplicarea de sancțiuni.

De asemenea,  Gorbaciov atrage atenţia că, dacă nu se opreşte "escaladarea periculoasă" a crizei ucrainene, există riscul izbucnirii unui nou Război Rece.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24