Referendum. Monica Macovei: Președintele statului, miniștrii și parlamentarii, fără imunitate

Candidatul independent la prezidențiale, Monica Macovei, îi solicită lui Traian Băsescu să întreprindă demersurile necesare privind organizarea unui referendum pe 16 noiembrie pe tema imunității parlamentarilor, miniștrilor și a șefului statului.

Monica Macovei a precizat că ancheta DNA arată românilor "fața hâdă a clasei politice și că această corupție este transpartinică", existând șansa ca, "fiind vorba de foști miniștri din aproape toate partidele,  să își dea mâna și să voteze 'Nu' pentru toți".

"Pentru a continua investigațiile este nevoie de aprobări politice — aprobarea Parlamentului pentru cei care sunt parlamentari sau pentru miniștrii care au fost parlamentari și experiența din trecut este proastă și foarte îngrijorătoare. (...) Având în vedere acest istoric, mă aștept ca și de această dată să meargă foarte greu aceste cereri ale DNA. De aceea fac un apel puternic la Parlament ca de îndată să analizeze cererile DNA și să dea avizul pentru cercetare, să lase DNA să afle adevărul în aceste dosare, să îi lase pe inculpați să se ducă la DNA și să dea explicații. Fac un apel și către președintele țării să avizeze cererile care sunt de competența lui, potrivit Constituției", a spus Monica Macovei, duminică, într-o conferință de presă.

Monica Macovei a afirmat că, în situația în care va fi aleasă președinte al României, va asigura independența DNA.

"Mă bucur că DNA e puternică și că face o astfel de anchetă de mare amploare. Îi felicit pe cei de acolo. Am creat DNA în 2005 și, ca președinte, îi voi asigura independența, să lucreze la fel de bine până vom stârpi corupția din această țară", a declarat Monica Macovei.

Citește și: Monica Macovei: De ce am dat cadou un cartuș de glonț? Simplu

Aceasta a ținut să precizeze că problema imunității unor politicieni ar trebui clarificată de către români prin intermediul unui referendum, care să fie organizat odată cu cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

"Având în vedere această realitate și comportamentul instituțiilor îi solicit președintelui României să facă toate demersurile pentru organizarea unui referendum pe data de 16 noiembrie 2014 cu următoarea întrebare: ?Sunteți de acord ca parlamentarii, miniștri și președintele României să nu beneficieze de nicio formă de imunitate cu excepția opiniilor politice', iar răspunsul trebuie să fie simplu — Da sau Nu", a precizat candidatul independent în alegerile prezidențiale, subliniind faptul că solicitarea sa va fi transmisă în scris Președinției.

Monica Macovei a adăugat că data de 16 noiembrie, la care ar putea fi organizat respectivul referendum, a fost aleasă întrucât "sondajele arată că oricum vom avea turul II al alegerilor și costurile vor fi mult reduse pentru un astfel de scrutin".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel