Reactor nuclear avariat de tsunami, autorizat să repornească în Japonia

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Un reactor nuclear avariat de tsunamiul din 2011 a fost autorizat să repornească în Japonia. Măsura vine după ce în 2011, după un țunami puternic, toate centralele au fost închise. 

Un reactor al unei centrale nucleare din nord-estul Japoniei a devenit miercuri primul dintre cele avariate de seismul şi tsunamiul din 2011 care a obţinut autorizaţie finală de repornire din partea autorităţilor prefecturii Miyagi, informează AFP, scrie Agerpres. 

Reactorul 2 al centralei de la Onagawa, situată la 340 km nord de Tokyo, primise deja aprobarea autorităţii de siguranţă nucleară să repornească după ce s-a conformat noilor norme de securitate impuse după catastrofa de la Fukushima din 11 martie 2011.

Toate centralele au fost închise 



Toate centralele nucleare din Japonia au fost închise după accidentul nuclear de la Fukushima, iar cele mai multe nu funcţionează nici în prezent.

Guvernul face însă presiuni de mai mulţi ani pentru repunerea în funcţiune a unora dintre ele, cu atât mai mult cu cât a fixat în octombrie obiectivul de neutralitate a emisiilor de CO2 la orizontul lui 2050, ţintă ce pare dificil de atins fără creşterea substanţială a contribuţiei energiei nucleare.

'Din cauza închiderii centralelor nucleare, Japonia depinde tot mai mult de energia termică ce utilizează combustibili fosili', a justificat în faţa presei guvernatorul prefecturii Miyagi, Yoshihiro Murai.

'Există o îngrijorare legată de creşterea emisiilor de CO2' şi 'nu putem spera să oprim brusc utilizarea de energii regenerabile, curate şi sigure' pentru a face faţă cererii, a adăugat el.

Măsuri suplimentare de securitate



Potrivit cotidianului economic Nikkei, operatorul centralei, compania Tohoku Electric Power, intenţionează repornirea centralei de la Onagawa în martie 2023, după luarea unor măsuri de securitate suplimentare.

Traumatizată de accidentul de la Fukushima, opinia publică japoneză rămâne de altfel foarte ostilă relansării energiei nucleare în ţară.

Conform televiziunii publice NHK, 16 reactoare - inclusiv două avariate în 2011, printre care numărul 2 de la Onagawa - de la nouă centrale nucleare din ţară respectă la momentul actual noile norme de securitate.

În schimb, reactoarele centralelor de la Fukushima Daiichi şi Daini, cele mai afectate de seism şi tsunami, trebuie dezafectate prin lucrări care se vor întinde pe decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel