ELIMINARE TAXĂ TV. Reacție dură din CNA: Soluția parlamentarilor, exclusă

Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), consideră că propunerea legislativă a 14 deputați și senatori PSD, care prevede eliminarea taxei TV, reprezintă o nouă încercare de falimentare a Televiziunii publice.

"Propunerea legislativă a celor 14 deputați și senatori PSD, care prevede eliminarea taxei TV, reprezintă o nouă încercare de falimentare a Televiziunii publice și, în prealabil, punerea în genunchi a postului public de televiziune, în fața factorului politic. Semnatarii inițiativei de modificare a Legii 41/ 1994 — Legea de organizare și funcționare a TVR — nu înțeleg nici acum faptul că TVR este un serviciu public, în interesul cetățenilor, care funcționează după un sistem asemănător cu cel din celelalte țări ale Uniunii Europene. Într-adevăr, putem discuta despre calitatea acestui serviciu public, dar este exclusă soluția propusă de parlamentari", se arată într-un comunicat semnat de Valentin Jucan, relatează Agerpres.

Citește și: ELIMINARE TAXĂ RADIO-TV, eșec marca Victor Ponta și Crin Antonescu- Explicația

Acesta menționează că, în expunerea de motive, inițiatorii invocă faptul că o astfel de măsură este așteptată "în special de cei care văd în taxa radio-tv o măsură inechitabilă, fiind obligați să plătească un serviciu care nu le satisface exigențele". Pe de altă parte, Valentin Jucan atrage atenția asupra faptului că un raționament similar ar trebui aplicat și în cazul taxei de drum sau al indemnizațiilor parlamentarilor.

"Acceptarea acestui raționament, domnilor parlamentari, ar însemna ca măsuri similare să fie adoptate și cu privire la taxa de drum — fiindcă drumurile nu sunt la exigențele de calitate dorite, cu privire la contribuția la fondul asigurărilor de sănătate — fiindcă nici la acest capitol exigențele nu ne sunt îndeplinite—, sau cu privire la susținerea indemnizațiilor domniilor voastre — fiindcă sunteți departe de a fi responsabili în atribuțiile pe care le aveți", a mai spus el.

Ce spune Valentin Juncan despre cele afirmate de către președintele interimar al TVR privind taxa tv

Jucan a reamintit, de asemenea, că pe 25 noiembrie președintele-director general interimar al TVR, Irina Radu, declara în fața Biroului permanent al Camerei Deputaților și a membrilor Comisiilor pentru cultură faptul că taxa tv trebuie majorată, aceasta fiind singura sursă care poate asigura funcționarea TVR.

"Susțin în totalitate afirmațiile doamnei Radu, dar numai în condițiile plafonării la maxim 1% a comisioanelor percepute de companiile de electricitate care asigură colectarea taxei tv", a precizat Valentin Jucan.

Potrivit acestuia, recent, TVR a organizat mai multe dezbateri având ca obiect identificarea de măsuri care să salveze și să reformeze TVR.

"Este foarte clar că nu ați fost interesați de aceste dezbateri. Mai mult, în pragul debutului anului electoral, preocupările voastre gravitează tot în zona controlului conținutului editorial al TVR. Mă voi opune total, cu orice mijloace, măsurilor pe care doriți să le adoptați, acestea fiind de natură a submina Televiziunea publică. Totodată, îi reamintesc doamnei Irina Radu faptul că are obligația de a propune măsuri de natură a readuce TVR în serviciul public al interesului românilor, ultimul draft de modificări legislative inițiate de domnia sa nefiind în concordanță cu acest principiu", se adresează el inițiatorilor propunerii legislative.

Ce măsuri nou propune membrul CNA

Valentin Jucan mai susține: mărirea capacității de colectare a taxei TV prin introducerea obligativității companiilor de electricitate de a colecta această taxă; eliminarea posibilității ca Guvernul să poată acorda fonduri suplimentare; clarificarea categoriilor de persoane scutite de la plata taxei TV; defalcarea bugetului TVR în favoarea consolidării autonomiei studiourilor teritoriale; introducerea răspunderii directe a președintelui-director general al TVR și a Consiliului de Administrație în cazurile de gestionare deficitară a bugetului Televiziunii; eliminarea publicității la postul public de televiziune.

El apreciază că este necesară consolidarea rolului și atribuțiilor Consiliului de Administrație prin: modificarea legii care reglementează funcționarea SRTv, în sensul eliminării posibilității demiterii CA, în fiecare an, în situația în care Parlamentul respinge raportul său de activitate; introducerea, prin lege, a unui mandat de 3-5 ani, decalat de mandatul instituțiilor politice, perioadă care nu s-ar suprapune cu ciclurile electorale; separarea atribuțiilor Consiliului de Administrație de cele ale Colegiului director, așadar, a reprezentanților publicului, desemnați de către Parlament, de directorul general și celelalte persoane din conducerea administrativ-redacțională; introducerea, prin lege, a unor criterii clare și precise, profesionale și de probitate, pentru selectarea și desemnarea, prin votul Parlamentului, a membrilor CA.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy