ELIMINARE TAXĂ RADIO-TV, eșec marca Victor Ponta și Crin Antonescu- Explicația

Paisprezece deputați și senatori PSD au depus o inițiativă legislativă prin care ar urma să fie eliminată achitarea taxei radio-TV. 

Inițiatorii vor modificarea a Legii privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune. Ei propun abrogarea textelor din lege care prevăd obligativitatea achitării acestui tip de taxe. Potrivit propunerii, art. 40 din Legea 41/1994 se modifică, după cum urmează: "veniturile proprii ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune provin, după caz, din donaţii şi sponsorizări, sume încasate din publicitate, sume încasate din realizarea obiectivului de activitate şi alte venituri şi încasări realizate potrivit legii". Celelalte alineate ale articolului 40 care prevăd obligaţia achitării taxei de către posesorii de receptoare radio şi tv sunt abrogate. Propunerea include şi abrogarea HG 977/203 şi HG 978/2003 care se referă la colectarea taxei prin intermediul furnizorului de energie electrică, atât pentru personae fizice, cât şi juridice. "Propunerea legislativă permite şi dă dreptul cetăţeanului să îşi aleagă liber sursa de informare fără a fi obligat să achite taxa chiar dacă beneficiarul nu a încheiat un contract cu un operator de cablu-TV. Utilizarea unui aparat TV cu o antenă simplă de cameră nu permite recepţionarea tuturor canalelor SRTV, ci doar a posturilor TVR 1 şi TVR 2. Este inechitabil ca persoana ce poate beneficia doar parţial de serviciile SRTV să achite aceeaşi taxă cu cei care pot beneficia de emisia tuturor canalelor. Dreptul la informare al cetăţenilor nu poate fi transformat într-o obligaţie", se arată în expunerea de motive. Dispare şi obligativitatea de a achita taxa atât ca persoană fizică, cât şi ca persoană juridică separat, în situaţia în care persoana fizică este unic asociat într-o societate comercială care are sediul la aceeaşi adresă cu domiciliul acestuia. Iniţiativa a fost depusă la Camera Deputaţilor pe 21 decembrie, se află în consultare publică, iar Senatul este cameră decizională.

În 25 noiembrie, Irina Radu, directorul general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), a declarat, la finalul unei întâlniri cu reprezentaţii Parlamentului, că ştergerea datoriilor nu ar garanta funcţionarea performantă a TVR, fără creşterea taxei TV şi modificarea legislaţiei în vigoare.

De ce TVR nu are șanse egale cu alte televiziuni. Utilitatea taxei TV

Jurnalistul Val Vâlcu amintește că și Crin Antonescu și Victor Ponta au depus un proiect de lege pentru desființarea taxei TV la care au renunțat. "Problema vine în contextul în care TVR are misiunea de serviciu public și trebuie acoperite costurile. De la bugetul statului se acoperă costurile de emisie și are rol în caz de dezastru, război, catastrofă, deci trebuie să existe această televiziune indiferent de piață. Dacă scot taxa, trebuie găsită o altă formă de finanțare, pentru că e garantată informarea publică. Emisia trebuie să rămână terestră și asta costă foarte mult. Emisia prin satelit nu o poate garanta nimeni, că sateliți se defectează, sunt ale altor state, și nu pot fi garantate de Guvernul român. E obligatoriu pentru TVR să ofere acest serviciu național. Cei care au depus inițiativa legislativă au susținut că TVR poate să-și atragă banii din publicitate. Ceea ce au uitat este că TVR nu are aceleași condiții de competiție ca o televiziune comercială: numărul de minute de publicitate să fie egal, să aibă dreptul de întrerupe emisiunea cu publicitate și trebuie să intre pe satelit", ceea ce ar însemna costuri mai mici pentru televiziune și mai mari pentru consumatori. Val Vâlcu a subliniază că inițiatorii vor eliminarea taxei TV fără a preciza ce se întâmplă în continuare, fără a propune forme alternative clare de înființare și drepturile TVR. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel