Război între sindicatele din Poliție pe tema negocierii cu interlopii

Scandalul ”negocierii cu interlopii” nu pare să se termine. Sindicatele se poziționează diferit față de explicațiile pe care le-au dat șefii Poliției.

”Uniunea Militarilor și Polițiștilor Mihai Viteazul a luat notă de precizările transmise în spațiul public de către chestorul-sef Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI și de către chestorul principal Liviu Vasilescu, inspector general al Poliției Române, se arată într-un comunicat transmis de comisarul șef Christian Ciocan, directorul de comunicare al sindiatului. Pe cale de consecință, UMPMV afirmă că datele transmise de cei doi demnitari sunt pertinente și aduc lamuriri suplimentare referitoare la starea de fapt (întâlnirea cu membrii familiei Mototolea, înainte de înmormantarea lui Florin Mototolea).

Mai mult, UMPMV apreciază ca legală și oportună acțiunea în teren, rezultatele obținute (respectarea legii atât pe palierul ordine publică, dar și pe zona condițiilor impuse de starea de alertă) confirmând acest lucru. Totodată, UMPMV reamintește faptul că principalul subiect trebuie să îl constituie controlul dispus de ministrul de interne, domnul Marcel Vela la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, având în vedere acuzele extrem de grave aduse de seful SGIV unui decident din această structură”. 

Europol: NU EXISTĂ AȘA CEVA!

Sindicatul Europol a postat pe pagina de Facebook a organizației o replică după comunicatul de presă al Poliției Române:

”Toți polițiștii sunt proști și incompetenți profesional, ne-o spune chiar șeful Poliției Române, unicul „profesionist”, printr-un comunicat pe care echipa sa i l-a dăruit în semn de ofrandă. Da, ne referim la comunicatul de presă al Poliției Române, în care se vorbește despre Liviu Vasilescu, la persoana a doua. Cum ar fi, și-a dat girul pentru ca materialul aprobat de el în care se vorbește despre el să fie transmis presei. Dacă acest material venea de la nivelul MAI și era lăudat șeful IGPR, era una, dar să te lauzi singur și să sacrifici imaginea, și până la urmă autoritatea Poliției Române, este de-a dreptul ridicol și neprofesionist.

Ce înțelegem din comunicatul de ieri. În primul rând reprezintă practic o recunoaștere a faptului că acea conferință de presă de joi, din fața sediului IGPR, a fost lamentabilă, rușinoasă și a insultat inteligența fiecărui cetățean al acestei țări, pentru simplul fapt că nu s-au oferit răspunsuri și justificări digerabile. Acest comunicat reprezintă o altă tentativă de distragere a atenției de la consecințele acelei întâlniri și nu face decât să agraveze criza de imagine în care se află Poliția Română.

Cu toate că sunt multe aspecte de analizat, vom face scurte observații cu privire comunicatul de presă:

Ni se spune că acțiunea șefului Poliției Române a fost una legală și că este justificată nu de vorbe ci de manualul de tactică polițienească și de legislația privind culegerea informațiilor. NU EXISTĂ AȘA CEVA! Dispoziția I.G.P.R. nr.643/05.12.2005 privind aprobarea Manualului de bune practici de intervenție pentru polițistul de ordine publică (cunoscut și sub numele de Manual de Tactică Polițienească) sau Ordinul MAI S120/2011 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii informative de către Poliţia Română, Poliţia de Frontieră Română şi Oficiul Român pentru Imigrări și Dispoziția IGPR S53/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare la nivelul Poliției Române OMAI S/120/16.06.2011 nu prevăd astfel de situații. Mai mult, să nu plecăm după fentă, aici nu a fost vorba despre culegere de informații, ci despre o „rugăminte” de respectare a legii pe care Vasilescu a făcut-o reprezentantului Duduienilor.

Se scuză că au rămas impasibili la faptul că priveghiul a fost organizat acasă în familie cu sute de persoane și spun că „potrivit legii nu Poliția Română aplică măsuri de sancționare pe acest domeniu”. Așa este, dar asta nu l-a oprit pe chestorul Vasilescu să îl sune pe preot și să stabilească programul și ora înmormântării. Din câte știm noi, Poliția Română nu se ocupă nici de consiliere în organizarea înmormântărilor și nici de intermedierea relației credincios – preot. Sau să înțelegem că pericolul de infectare era doar în ultima zi la înmormântare, cele 5 zile la priveghi nu au contat?

Se face o comparație părtinitoare cu privire la alte cazuri, cum ar fi nunta unei rude a Simonei Halep și faptul că în ambele cazuri s-au aplicat contravenții. Așa este, însă ce nu se spune este că la această nuntă s-a intervenit în așa fel încât la eveniment să rămână 50 de persoane. Același lucru s-a întâmplat și în alte cazuri de intervenție cum a fost la Buzău sau alte locuri din țară, unde după intervenția polițiștilor au rămas sub 50 de persoane în sală.

Se vorbește ca și scuză despre faptul că au plecat din sistem foarte mulți profesioniști, a celor care cunosc în mod „sofisticat” munca de teren, care impuneau „respect și teamă” în rândul infractorilor. Păi acestea sunt povești de adormit copii și care nu au nicio legătură cu realitatea. Cei care au plecat din sistem au făcut-o exact pentru „prostituția profesională” la care au fost supuși. Astăzi avem mulți tineri care nu sunt îndrumați, instruiți, coordonați și nu mai au de la cine să învețe. Instituția a abandonat de peste 15 ani obligația legală și permanentă de a-și perfecționa polițiștii pentru că tot șefii au dorit să aibă polițiști care să poată fi folosiți pe post de „moașă comunală”, indiferent de specializare și de studii. Azi la logistică, mâine la judiciar și peste 5 ani la rutieră.

Ni se spune că dl Vasilescu a fost „chemat” din concediu de odihnă și a rezolvat problema organizării înmormântării în 5 ore. Am aflat din interviului cu dumnealui că a vorbit inclusiv cu preotul. Ce să mai, servicii complete. Acum, cel care l-a chemat pe Vasilescu din concediu putea fi doar de la MAI, că doar nu l-o fi chemat șeful Secției 19 Poliție. Chemarea din concediu poate fi efectuată doar de către cel care ți-a aprobat concediul, adică de secretarul de stat sau de ministru. Avem aici o altă contradicție care ne insultă inteligența. Păi dacă situația era atât de gravă, cum a prezentat-o IGPR-ul, că aveau informații că urma să vină 3500 de interlopi, că urma să se omoare pe străzi, să se infecteze sute de persoane cu noul coronavirus, atunci cum de a fost lăsat Vasilescu șă-și ia concediu de odihnă exact când atmosfera era în fierbere?! Că dacă era atât de eficient, ar fi trebuit să apară la poarta Duduienilor a doua zi după crimă și era rezolvată din fașă problema.

Este dispus să calce pe cadavre pentru a-și păstra postul

Faptul că se pune accent pe „lipsa de profesioniști” și pe cele „5 ore” în care a rezolvat problema Vasilescu, ne demonstrează încă o dată că este dispus să calce pe cadavre pentru a-și păstra postul. Cum să îți denigrezi propriii subalterni în halul acesta (adjuncți de IGPR, șefi de Direcții, adjuncți ai șefilor de Direcții, conducerea Poliției Capitalei, șeful Poliției Sectorului 5, adjuncții acestuia, conducerea Secției 19 Poliție și toți ceilalți profesioniști din sistem) afirmând subliminal că ceea ce alții nu au fost în stare, el a rezolvat în 5 ore prin întâlnirea cu un interlop din clanul Duduienilor. Este strigător la cer pentru șeful Poliției Române, din poziția sa, să pună o asemenea etichetă tuturor polițiștilor. Chiar și aberațiile de „tactici polițienești” pe care le invocă în niciun caz nu aduce polițistul într-o asemenea situație de umilință. Se tot vorbește despre „experiența” lui Vasilescu și necesitatea acestei întâlniri. Păi crede cineva că foștii șefi ai Poliției Române ar fi făcut vreodată așa ceva? S-ar fi coborât la nivelul acesta de a legitima un grup infracțional sau rangul unui clan printr-o asemenea întâlnire? Vă spunem noi că NU. Pentru că în trecut, după cum se spune în comunicat, „respectul și teama” în rândul infractorilor nu se realiza prin asemenea întâlniri și rugăminți de a respecta legea. Termenii unei astfel de întâlniri îi stabilea și impunea șeful de poliție iar discuțiile nu se purtau în stradă.

Justificarea cu privire la lipsa de comunicare după ce s-a aflat de această întâlnire, reprezentată de pretinse investigații, nu are nicio legătură cu informarea corectă a opiniei publice. Este adevărat că și înainte de uciderea liderului Duduienilor au fost dosare în lucru în privința lor, există și în prezent și vor mai exista și pe viitor. Însă tentativa de a invoca aceste investigații ca pretext pentru faptul că s-a ascuns mass mediei întâlnirea cu un reprezentant al Duduienilor, în care s-a discutat exclusiv modul de desfășurare a înmormântării, este un alt subterfugiu penibil. Mai mult, să nu uităm că IGPR-ul a folosit inclusiv liderii de sindicat pensionari pentru a încerca să infirme inițial că a existat această întâlnire, după care au încercat să spună că imaginile sunt neclare și că nu ar fi vorba despre Vasilescu. Dacă întâlnirea era adusă la cunoștința publicului în imediat următoarele zile, astăzi nu vorbeam despre această criza gravă de imagine.

Este adevărat că poate funcționa în acest caz dictonul „scopul scuză mijloacele” însă contextul, circumstanțele și modul dezastruos în care a fost gestionată comunicarea, chiar și prin această ultimă tentativă de a-l albi pe șeful Poliției Române, au dus la un rezultat pentru care cineva trebuie să răspundă. În acest context, chestorul Vasilescu nu mai este nici măcar un „țap ispășitor”, pentru că vina pentru acest rezultat este produsul acțiunilor și al inacțiunilor directe ale dumnealui și ale oamenilor pe care i-a ales să îl consilieze.

Pe această cale, facem un apel la cetățeni și le spunem că această situație nu reprezintă normalitatea într-un stat de drept, că nu trebuie ca polițiștii din stradă să deconteze greșelile șefului Poliției Române și contrar celor afirmate în comunicatul de presă al IGPR, colegii noștri sunt profesioniști și își îndeplinesc cu devotament și dăruire profesia de polițist, se susține ăn comunicatul Europol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel