Război al declaraţiilor între liderii din Kosovo şi Serbia. "Situaţia nu a fost niciodată atât de complicată"/ "Următoarele zile vor fi provocatoare"

Facebook Aleksandar Vucic
Facebook Aleksandar Vucic

Albin Kurti, premierul din Kosovo, şi Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei, arată prin declaraţiile lor că situaţia de la graniţa celor două state este extrem de tensionată. 

Premierul Kosovo, Albin Kurti, a declarat că următoarele ore, zile şi săptămâni vor fi provocatoare şi problematice, deoarece Pristina se confruntă cu naţional-şovinismul sârb.

Într-un mesaj video postat pe Facebook, Kurti a spus că structurile "ilegale" sârbe au blocat drumurile din nordul Kosovo înainte de aplicarea hotărârii privind înlocuirea documentelor de identitate emise de Serbia cu adeverinţa de intrare-ieşire. Pentru actuala situaţie din nordul Kosovo, Kurti l-a învinovăţit pe preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucuc şi pe directorul Departamentului pentru Kosovo al Guvernului Serbiei, Petar Petkov.

Potrivit lui Kurti, organele competente culeg informaţii, monitorizează situaţia şi vor "acţiona în apărarea legii şi cetăţenilor, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Kosovo", scrie Rador. 

Vucic: Situaţia nu a fost niciodată atât de complicată 

Într-un mesaj video difuzat duminică, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, s-a adresat cetăţenilor şi a apreciat că situaţia poporului sârb din Kosovo este mai complicată decât niciodată. Vucic a explicat că regimul de la Pristina încearcă să profite de actuala conjunctură internaţională pentru a se prezenta drept victimă şi să-şi "joace cartea cea mare".

"Marele Putin îi ordonă micului Putin (Vucic n.r), aşa că noul Zelenski în persoana lui Albin Kurti (premierul Kosovo - n.r.) luptă contra hegemoniei sârbe. Ştiu că de mulţi ani, chiar de decenii, mulţi nu doresc să audă de problemele reale cu care se confruntă ţara noastră şi oamenii noştri. Niciodată nu am fost într-o situaţie atât de complicată" - a declarat Vucic, adăugând că de la venirea lui Kurti la putere, asupra sârbilor şi proprietăţilor lor s-au înregistrat cu 50% mai multe atacuri, şi că în primele şapte luni ale anului 2022 s-au înregistrat mai multe incidente decât în întreg anul 2021.

Vucic a declarat că a avut mai multe discuţii cu reprezentanţi ai comunităţii internaţionale, inclusiv cu emisarul Uniunii Europene pentru dialogul Belgrad-Pristina, Miroslav Lajcak, despre intenţia Pristinei ca de la 1 august să aplice măsuri de reciprocitate cu Belgradul în problema documentelor personale. (Potrivit noului regulament de trecere a liniei administrative, toate persoanele care deţin documente emise de autorităţile Serbiei, la intrarea pe teritoriul Kosovo vor primi o adeverinţă de intrare-ieşire, care le va înlocui temporar documentele personale şi care va fi valabilă timp de 90 de zile - n.r.) Vucic a subliniat că va continua aceste discuţii pentru că Serbia nu este ţara care provoacă sau doreşte conflicte şi nici nu este o ţară uşor de înfrânt, ca pe vremea lui Slobodan Miloşevic şi Boris Tadic. Vucic a afirmat că sârbii au nevoie de Serbia şi a transmis şi Occidentului şi Răsăritului să lase Serbia în pace, deoarece Serbia nu doreşte războaie şi nici nu are nevoie de noi frontiere.

Vucic a amintit că au trecut 3.390 de zile de la semnarea Acordului de la Bruxelles şi încă nu s-a format Uniunea Comunităţilor Sârbeşti (ZSO) din Kosovo, că nu s-a respectat niciun punct din cele şase puncte referitoare la formarea ZSO.

"Rog albanezii să-şi revină în fire şi rog sârbii să nu dea curs provocărilor, să nu facă nimic ce ar putea conduce la conflicte" - a transmis Vucic, adăugând că doreşte pacea cu orice preţ, dar dacă sârbii vor fi izgoniţi, maltrataţi sau ucişi, Serbia nu va ceda, va lupta şi câştiga.

"Rog şi reprezentanţii marilor puteri care au recunoscut independenţa Kosovo să aibă în vedere dreptul internaţional, să ţină cont de realitatea din teren şi să facă apel la protejaţii lor să nu provoace conflicte" - a declarat Vucic..

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel