Răsturnare de situație în cel mai vechi imperiu

Peste trei sferturi dintre japonezi susţin ideea de a fi conduşi de o împărăteasă, relevă un sondaj realizat de Nikkei Business Daily, citat luni de dpa.

Peste trei sferturi - 76% - dintre cei intervievaţi au afirmat că ar fi de acord ca femeilor să li se permită să urce pe tronul Japoniei şi doar 14% au spus că se opun unei asemenea perspective.

Conform legilor care guvernează în prezent Casa imperială niponă, tronul poate fi moştenit doar de membrii masculini ai familiei imperiale.

La 1 mai, pe tronul "Crizantemei" a urcat împăratul Naruhito, succedându-i tatălui său Akihito, care a abdicat în ziua precedentă, prima abdicare după 202 ani. Nici soţia noului împărat, Masako, nici unicul lor copil, prinţesa Aiko, în vârstă de 17 ani, nu pot deveni suverane, potrivit actualelor prevederi.

Următorii în linia succesiunii la tron sunt în prezent noul prinţ moştenitor Akishino, fratele mai mic al lui Naruhito, urmat de prinţul Hisahito, în vârstă de 12 ani, fiul lui Akihino şi al prinţesei Kiko.

Hisahito este singurul reprezentant al sexului masculin în generaţia sa în familia imperială, din care mai fac parte şase reprezentante ale sexului feminin, care vor fi nevoite să renunţe la statutul imperial odată ce se vor căsători cu bărbaţi "de rând".

Prin urmare, este de aşteptat ca numărul membrilor familiei imperiale să scadă în continuare, iar actuala criză a succesiunii la tron să se acutizeze.

Premierul nipon Shinzo Abe s-a angajat să creeze o "societate în care toate femeile să strălucească", dar guvernul său conservator pare rezervat faţă de reglementarea crizei, notează dpa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel