Raport ONU: Regimul Coreei de Nord, vinovat de crime împotriva umanităţii

Regimul de la Phenian este vinovat de încălcări "sistematice şi extinse" ale drepturilor omului, numeroase cazuri constituind crime împotriva umanităţii, arată un raport ONU citat de AFP.

Încălcări "sistematice şi extinse" ale drepturilor omului sunt comise de către Coreea de Nord, iar în numeroase cazuri ele constituie crime împotriva umanităţii, subliniază primul raport întocmit de către o Comisie ONU de anchetă, difuzat luni, relatează AFP.

"Comisia a stabilit că încălcări sistematice, extinse şi grosolane ale drepturilor omului au fost şi sunt comise de către Republica Populară Democratică Coreea, iar în numeroase cazuri aceste încălcări constituie crime împotriva umanităţii", se arată în raport, primul atât de detaliat.

Comisia a fost creată în mai 2013 de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, la Geneva. Ea îndeamnă Consiliul de Securitate al ONU, în concluziile raportului, să sesizeze Curtea Penală Internaţională (CPI), pentru ca cei vinovaţi de comiterea acestor crime să dea socoteală.

Comisia apreciază că "sute de mii de deţinuţi politici au pierit în lagăre, în ultimii 50 de ani", "eliminaţi gradual prin înfometări provocate în mod intenţionat, muncă forţată, execuţii, tortură, violuri şi refuzul dreptului la reproducere aplicate ca pedepse, avorturi provocate cu forţa şi infanticiduri".

Cei trei jurişti internaţionali care fac parte din Comisie au stabilit că numărul de lagăre şi deţinuţi a scăzut, în urma deceselor şi unor eliberări, dar au estimat că între "80.000 şi 120.000 de deţinuţi politici sunt deţinuţi, în prezent, în patru lagăre-închisori mari pentru politicieni".

Comisia pune în discuţie "răspunsul inadecvat", în ultimii ani, din partea comunităţii intenaţionale, faţă de aceste crime şi solicită ca membrii "comunităţii internaţionale să accepte responsabilitatea de a proteja poporul Coreei de Nord".

Cei trei jurişti din cadrul Comisiei nu au putut să viziteze Coreea de Nord, în pofida faptului că au solicitat acest lucru. Ei au intervievat, în numeroase ţări, fugari şi martori, în vederea întocmirii acestui raport care are 372 de pagini.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel