Raport CIA, tortură. SUA, în alertă: raport cu practicile de tortură ale CIA, făcut public

Foto: vanityfair.com
Foto: vanityfair.com

Oficialii Statelor Unite ale Americii sunt îngrijorați de efectele care ar putea decurge din publicarea unui raport al CIA despre practicile aspre de interogare folosite de americani după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001.

SUA și-au întărit securitatea la ambasadele de pe întreg globul pentru a preîntâmpina eventuale incidente. 

Raportul, programat pentru difuzare marți, va face publice în premieră tehnici de tortură folosite de CIA în facilități secrete din Europa și Asia împotriva suspecților de terorism.

Comisia de control a serviciilor de informații din Congresul american a insistat să publice sensibilele informații, în ciuda presiunilor Administrației Obama și celor ale Departamentului de Stat.

"Există indicii că publicarea raportului ar conduce la un risc ridicat pentru facilitățile și indivizii americani din întreaga lume", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Raportul de 480 de pagini ar conține detalii despre tratamente aplicate pe aproximativ 100 de suspecți, reținuți de echipele operative americane între 2001 și 2009.

Raportul complet, de 6.200 de pagini, rămâne clasificat.

Referindu-se la conținutul acestui raport, președintele Barack Obama spunea în august că "am torturat niște indivizi", încercând totodată să se distanțeze de politicile aplicate de predecesorul său, George W. Bush.

Duminică, Bush i-a lăudat pe agenții CIA care au participat la acțiunile de tortură, numindu-i patrioți.

"Suntem norocoși să avem bărbați și femei care muncesc din greu la CIA în beneficiul nostru", a spus el pentru CNN. "Sunt patrioți și orice ar spune acel raport, dacă subminează contribuția lor pentru această țară, este deplasat".

Este de așteptat ca eliberarea raportului să atragă atenția în întreaga lume, îndeosebi în locuri precum Polonia, Thailanda sau Afghanistan, țări parte a rețelei americane de închisori secrete.

Referințe: The Guardian, Al Jazeera

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel