RADU TIMIȘ, președinte CRIS-TIM, despre REDUCERE TVA CARNE. Beneficiile măsurii

Radu Timiș, managerul care deține grupul Cris-Tim, lider în domeniul procesării cărnii, susține reducerea TVA la carne și produse din carne.

Într-un interviu acordat pentru DC News, Radu Timiș a atras atenția că în viitorul apropiat, am putea asista la falimentul fermelor de animale din ţară, dacă nu vor fi găsite soluţii pentru reducerea TVA la carne.

Întrebat dacă susține reducerea TVA la alimente și până unde este dispus să meargă cu solicitările, președintele Cris-Tim a zis: "Noi suntem parte din inițiativă. Acest lucru l-am pornit acum doi ani de zile și am tot bătut la uși; unele s-au deschis, altele nu. Unii ne ascultă, dar nu ne aud. Am adus o serie de argumente pentru relansarea industriei cărnii care ar aduce și mai mulți bani la buget, dar se pare că interesele pe care le au unii membri – sau colegi de-ai noștri – care au rețele întregi de aprovizioare a pieții noastre cu carne chiar și a livrării către supermarketuri... reușesc să convingă mediul politic să nu ia această măsură. 

Guvernanții spun că nu există suficienți bani la buget pentru a reduce TVA. Chiar au zis că dacă TVA s-ar reduce la 9%, efortul financiar al statului ar fi undeva la 200 milioane de euro. Noi spunem că dacă s-ar lua această măsură, nu s-ar pierde bani așa cum au calculat politicienii. Am rezolva un lucru cu această măsură: relaxarea industriei noastre. Nu trebuie să uităm că suntem într-o competiție cu statele din UE. În ziua de astăzi, din tot ce se vinde pe piață, doar 5% se produce în România. Din profitul pe care l-am face, am putea deveni mult mai competitivi și ne-am putea retehnologiza fabricile".

Lupta cu importurile și invazia de mărfuri din străinătate

"Dacă ne uităm la ce se întâmplă într-un supermarket, vedem că 70% sunt mărfuri importate; doar industria procesării cărnii a rămas pe metereze. Dacă ritmul acesta continuă, capitalul românesc în zona agro-business-ului, în 10 ani, nu va mai exista", a spus Radu Timiș pentru DC News.

Scăderea TVA-ului până la 9%

"Cred că rezonabil ar fi undeva la 9%. La un TVA de 9%, riscul celor care fac concurență neloaială nu ar mai avea rost. Adică ce să împarți? La câți ani de închisoare ar putea primi, nu cred că ar mai risca nimeni să facă ilegalități. La TVA de 24%... lucrurile devin mai interesante", a punctat liderul Cristim.

Cum ajută scăderea TVA creșterea consumul de carne în România

"Față de Europa, România consumă cu vreo 25% mai puțină carne. Dacă ar scădea TVA, ar crește și consumul de carne. Noi am estimat că prețurile ar scădea pentru noi cu 15-20% și cu marja de adaos pe care o au supermarketurile, putem vorbi despre o scădere de 20% din prețul final. Scăderea TVA-ului ar da acces oamenilor să mănânce produse de calitate superioară la un preț scăzut. Oamenii nu ar mai mânca produse din carne doar când iau salariul, ci în fiecare săptămână. Să nu uităm că proteina animală este foarte importantă pentru buna funcționare organismului. Este de neînlocuit. Este și un atentat la starea de sănătate a poporului român. Dacă ne uităm, vedem că industria farmaceutică este în creștere comparativ cu industria cărnii", a adăugat Radu Timiș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel