EXCLUSIV  Proiecte de anvergură ale Universității „Dunărea de Jos” din Galați: La noi va fi cea mai mare fabrică de hidrogen din Europa / video

Lucian Georgescu rector Galați Foto: Crișan Andreescu
Lucian Georgescu rector Galați Foto: Crișan Andreescu

Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a vorbit despre proiectele pe care instituția educațională le desfășoară.

Într-un interviu exclusiv pentru DC News, Puiu Lucian Georgescu, rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, a vorbit despre proiectele pe care Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați le desfășoară alături de alte instituții județene și alte centre educaționale din țară.

„Avem acest proiect cu fotovoltaicele. Va fi un avantaj, pentru că acestea vor ocupa un teren mort. Curentul continuu, care ar trebui transformat în curent alternativ și dat în rețea, va merge la cea mai mare fabrică de hidrogen din Europa, care va fi tot la noi, lângă Liberty. Ei își cumpără locomotive cu motoare pe hidrogen, municipalitatea Galați cumpără autobuze care merg cu motoare pe hidrogen și încet-încet furnalul 5 se modernizează în sensul înlocuirii cocsului cu metan, iar apoi cu hidrogen. Până în 2030, fonta și oțelul la Galați vor fi produse cu hidrogen“, a spus rectorul.

„E mare nevoie de fier în România. Importăm mult fier. La Galați se producea tot ce era nevoie“, a adăugat Bogdan Chirieac.

„Galați a scăzut de la 6,8 milioane de tone de fontă și oțel pe an, la 1,5-1,6 milioane de tone de fontă și oțel pe an. Pe această zonă de fotovoltaice Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați e partener cu Liberty și Consiliul Județean Galați.

Mai avem un proiect de energie verde pe Planul de Justă Tranziție, care este paralel cu PNRR, unde sunt 6 județe eligibile, iar Galați este unul din ele. Avem un proiect mare care se referă tot la Dunăre și cred că luna viitoare vom depune un proiect de finanțare, 20 de milioane de euro, în care facem cel mai solid și cel mai tare consorțiu din România. Vom intra, alături de Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Politehnică, Universitatea din Craiova și Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, într-un consorțiu care se va referi la gestiunea surselor de apă, iar acest consorțiu va fi condus de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Cred că în noiembrie depunem proiectul.“, a spus, la DC News, Puiu Lucian Georgescu.

CITEȘTE ȘI      -      EXCLUSIV  Haz de necaz! Gălățenii merg să facă grătar pe o insulă nou apărută în Dunăre, în timp ce Rusia bombardează în Ucraina / video 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel