Președintele Republicii Moldova nu merge la summit-ul de la Vilnius

nicolae timofti
nicolae timofti

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, nu va participa la summit-ul de la Vilnius, acolo unde Chișinăul urmează să parafeze unu acord de asociere la Uniunea Europeană. Constituția Republicii Moldova stipulează că șeful statului are prerogative exprese în domeniul politici externe el fiind cel care, printre altele, încheie tratatele internaționale.

Locul său va fi luat de lideri ai coaliției de guvernare și de oficiali guvernamentali, potrivit timpul.md.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Vlad Țurcanu, a explicat că Timofti a luat decizia de a absenta de la summit-ul Parteneriatului Estic în urmă cu o lună și că preferă să-i lase în față pe cei care au început acest proces de asociere, în 2010.

 Printre cei care și-au anunțat până acum prezența la summit-ul din Lituania se numără premierul Iurie Leancă, principalii miniștrii ai cabinetului și președintele Parlamentului Igor Corman. Totodată, liderul PLDM, Vlad Filat, liderul PD Marian Lupu și Ion Hadârcă, din partea liberalilor reformatori, vor participa și ei la eveniment.

 Anterior participării sale la evenimentul din Lituania, Igor Corman va merge la Sankt Petersburg, unde va participa la lucrările Adunării Interparlamentare a CSI, care se va desfășura la Sankt-Petersburg, Federația Rusă. Corman are programate întrevederi cu Serghei Narîșkin, Președintele Dumei de Stat a Federației Ruse, Valentina Matvienko, Președintele Consiliului AIP a CSI, Președintele Camerei Superioare a Adunării Federale, Volodymyr Rybak, Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Nurlan Nigmatulin, Președintele Parlamentului Republicii Kazahstan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel