Compania de dans Noism prezintă „The Match Seller’s Tale - Passacaglia”

La inițiativa Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei, în colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) și Fundația Art Production, Întâlnirile JTI aduc la Sibiu, cea mai importantă companie niponă de dans contemporan.  „Noism” va prezenta pe 5 și 6 aprilie, ora 19:00, pe scena Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, spectacolul intitulat „The Match Seller’s Tale - Passacaglia”, în avanpremiera FITS 2017. 

Turneul „Noism” în România va debuta la București unde, pe 30 martie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Mari a Teatrului Național din București va avea loc spectacolul „La Bayadere – Țara Iluziilor”, o poveste transmisa din generație în generație, dincolo de amintiri și istorie. 

„Noism” a fost înființată în 2004 de artistul Jo Kanamori, fiind prima companie profesionistă de dans care urmărește tradiția dramatică europeană. Începând cu 2007, compania a avut reprezentații în opt țări și a fost onorată cu prestigiosul Premiu Asashi Performing Arts în 2008. „Noism” este considerată drept cea mai importantă companie japoneză de dans contemporan. 

Jo Kanamori, Director Artistic al „Noism”, a studiat cu Maurice Bejart la Școala-atelier Rudra Bejart din Lausanne. A interpretat lucrări în cadrul Teatrului de Dans Olandez, Baletului Național al Operei din Lyon și Baletului Gothenburg din Suedia. Kanamori a regizat lucrările operei lui Bartok, „Bluebeard’s Castle” și „Mandarinul miraculos”. A obținut numeroase premii, iar în 2008 a primit Premiul Ministerului Educației, Culturii, Sportului, Științei și Tehnologiei din Japonia. 

„The Match Seller’s Tale” (Povestea vânzătoarei de chibrituri) și „Passacaglia” sunt cele mai recente creații ale „Noism1”, prezentate în premieră în Japonia în ianuarie 2017. Cele două piese se împletesc și rezonează una cu cealaltă, creând o singură imagine emblematică, pe mai multe nivele, a profunzimii umane.

Prima parte „The Match Seller’s Tale”, are la bază scenariul original scris de Jo Kanamori, care face referire la „The Little Match-Seller”, povestea renumită în toată lumea, scrisă de Hans Christian Andersen, și la „The Little Match Girl” de Minoru Betsuyaku, unul dintre cei mai apreciați dramaturgi japonezi, care a pus bazele Teatrului Absurdului în Japonia. Piesa este o reprezentare teatrală a limbajului, prin intermediul mișcărilor de dans și scoate la iveală fenomenele caracteristice agitatei ere „moderne”, folosind metafora basmului. 

A doua parte a spectacolului este „Passacaglia”, coregrafie abstractă cu mișcări inspirate atât din muzica sacră „Passacaglia în Sol minor pentru solo de vioară” a lui Heinrich Ignaz Franz von Biber, compozitor austriac din secolul XVII, cât și din partitura originală a lui Satoshi Fukushima, compozitor japonez contemporan.

Cele două creații sunt prezentate folosindu-se căi diferite de expresie – una prin dans dramatic, iar alta prin dans abstract, poli dihotomici în jurul aceleiași axe. Piesele reprezintă de fapt provocarea „Noism” în fața unei societăți complexe, îndrăznind să meargă dincolo de elementar.  

Japan Foundation are ca scop consolidarea relațiilor Japoniei la nivel global, prin intermediul dialogului intercultural. Activitățile Fundației sunt susținute de guvernul japonez, precum și de contribuții ale mediului privat. 

Inaugurate în anul 2000, de compania de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au găzduit dansatori, coregrafi și trupe de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, iar în 2016 Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique Mercy. Ediția din 2017  este prezentată de Japan Foundation, cu sprijinul Ambasadei Japoniei și în colaborare cu Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.  Întâlnirile JTI sunt organizate și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel