Prag alegeri europarlamentare. ”Chiul” al parlamentarilor. Coaliția nu a reușit să respingă un amendament USR

Sursă foto: Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor
Sursă foto: Facebook Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Coaliția nu a reușit, miercuri, să respingă în Parlament o lege ce elimină pragul electoral la alegerile europarlamentare.

Partidele din coaliția de guvernare nu au reușit să adune, miercuri, în Camera Deputaților, numărul de voturi necesar respingerii unui proiect de lege care prevede dispariția pragului electoral la alegerile europarlamentare. PSD, PNL, UDMR și minoritățile au votat pentru respingerea legii, AUR s-a abținut, iar USR și independenții din grupul lui Ludovic Orban au susținut proiectul. Au fost 149 de voturi pentru respingerea legii, 56 de voturi contra respingerii și 24 de abțineri. Deoarece nu a întrunit suficiente voturi pentru respingere (minimum 166 de voturi), proiectul urmează să fie repus pe ordinea de zi.

Mădălina Mihalache, într-o intervenție la Antena 3, a spus joi dimineață: „Peste 60 de deputați de la PSD, PNL și UDMR au lipsit, miercuri, de la ședința de plen și nu au putut să respingă un proiect de lege inițiat de USR, prin care era eliminat pragul necesar pentru accederea în Parlamentul European, prag de cinci la sută.”

Propunerea de modificare a legii privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European prevede:

1. Scăderea numărului de semnături de la 200.000 la 0,5% din voturile exprimate la precedentele alegeri europarlamentare, pentru partidele care vor să depună liste de candidaturi

2. Scăderea numărului de semnături de la 100.000 la 0,5% din voturile exprimate la precedentele alegeri europarlamentare, pentru candidaturile independenților.

3. Eliminarea pragului electoral de 5%. Mandatele vor fi atribuite în funcție de un „coeficient electoral național”: partea întreagă a raportului dintre numărul total de voturi valabil exprimate și numărul de mandate de parlamentari europeni ce revin României. USR spune că la ultimele alegeri europarlamentare circa 16% din voturi au mers către partide și independenți care nu au trecut pragul electoral și acei votanți nu sunt reprezentați în PE. Prin noul sistem de atribuire a mandatelor s-ar rezolva această problemă, spun inițiatorii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel