Ponta: Parlamentul trebuie dizolvat dacă suspendarea preşedintelui eşuează

Premierul Victor Ponta şi-a exprimat speranţa, joi seară, într-un interviu la TVR, că până la finele anului va fi realizată modificarea Constituţiei, el precizând că ar fi de acord ca legea fundamentală să prevadă că Parlamentul trebuie dizolvat în cazul în care suspendarea președintelui, în urma unui referendum, a eșuat. 

"Preşedintele este ales direct, dar desemnează primul ministru de la grupul parlamentar care a obţinut cel mai mare număr de mandate, nu îşi face majoritate la al doilea. Parlamentul are voie să-l suspende pe preşedinte, dar eu sunt de acord, dacă l-a suspendat şi dacă la referendum a câştigat preşedintele, trebuie dizolvat Parlamentul. Există în Constituţia Austriei, acolo unde există şi suspendarea şi demiterea preşedintelui", a declarat premierul Ponta.

Admițând că acest lucru implică o răspundere mai mare pentru Parlament, prim-ministrul a precizat că în legea fundamentală ar urma să fie operate două modificări importante, despre care a discutat şi cu preşedintele Comisiei de la Veneţia, dar că textul propriu zis trebuie trimis în vederea obţinerii unui aviz din partea acestei comisii.

"Modificările principale sunt două, ca să rezum: să punem regiunile în Constituţie, că altfel vorbim degeaba de regiuni, şi să stabilim foarte clar, pe baza experienţelor triste din ultimii ani ce face preşedintele, ce face premierul, ce face Parlamentul, să nu se mai încalece", a declarat Ponta.

Premierul a subliniat că este importantă clarificarea atribuţiilor pe care le are preşedintele ţării.

"Avem de clarificat nişte puteri ale preşedintelui, puteri pe care de fapt, din punctul meu de vedere nici nu le avea în Constituţie, dar pe care preşedintele Băsescu în timp, şi cu ajutorul Curţii Constituţionale, şi le-a asumat. Şi atunci reclarificăm", a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel