Pericol de nor radioactiv de la incendiile din Rusia

Canicula, care afectează Rusia de la începutul lui iulie şi a provocat incendii de amploare până în regiunea Moscova, este cea mai gravă "din ultimii 1.000 de ani", de la formarea ţării, a afirmat luni directorul serviciilor de meteorologie ruse, relatează AFP.

"Nici noi, nici strămoşii noştri nu am fost martori la un astfel de fenomen în 1.000 de ani, de la formarea ţării noastre", a declarat acest oficial, Aleksandr Frolov, pentru televiziunea publică.

După un record de 38,2 grade Celsius la Moscova la 29 iulie, fosta capitală imperială Sankt-Petersburg (nord-vest) a înregistrat un record absolut sâmbătă, cu 37,1 grade Celsius, potrivit meteorologilor.

Incendiile au devastat de la sfârşitul lui iulie aproximativ 200.000 de hectare şi au provocat moartea a 52 de persoane, potrivit unui bilanţ oficial. Cel mai mare pericol pentru alte state îl reprezintă extinderea incendiilor spre zonele din Ucraina şi Bielorusia afectate de norul radioactiv de la Cernobâl. Fumul va ridica la mii de metri altitudine particule radioactive care în funcţie de direcţia curenţilor de aer pot afecta state din Europa. Şi zona din jurul uzinei de la Cernobâl este foarte uscată, vegetaţia care a crescut nestingherit în perimetrul de securitate se poate aprinde, accidental, amplificând poluarea radioactivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel