Pensiile speciale #REZISTĂ. Eliminarea lor, un nou ping-pong între PSD, USR PLUS și PNL. Totul a REînceput cu o AMÂNARE

foto arhiva dcnews
foto arhiva dcnews

PSD, PNL și USR PLUS se războiesc, fiecare în parte, să elimine pensiile speciale. Toți, declarativ, le vor eliminate, dar, la vot, nu reiese această dorință comună. V-ați fi așteptat, probabil, la un vot unanim, însă, iată, avem un vot ÎMPOTRIVĂ. 

Poate părea ciudat cum există acest acord fără precedent între partide. Puterea și Opoziția nu mai vor pensii speciale. Parlamentarii votează împotriva propriilor pensii. Speciale! Declarativ doar. Fiecare dintre cele trei formațiuni politice are propriul proiect, fiecare vrea să-și asume eliminarea pensiilor speciale. Dar, ce să vedeți, praf în ochi! Fiecare vrea eliminarea după propriile reguli și, deși obiectivul e, aparent, același, strategia e diferită, așa că ASTĂZI, 16 februarie 2021, eliminarea pensiilor speciale a început cu o amânare. Parcă ar fi un deja-vu. 

Între timp, 780 de foști parlamentari iau pensii speciale, valoarea lor ridicându-se la 54 de milioane pe an. Pentru un mandat de parlamentar pensia specială se ridică la peste patru mii de lei, pentru două mandate la opt mii, iar pentru trei depășește zece mii. 

Ludovic Orban, 16 februarie 2021: Trei proiecte, unul inițiat de PNL, unul de USR PLUS și unul de PSD

”Birourile Permanente Reunite au decis să trimită către comisia de statut, care urmează să se constituie la primul punct al ordinii de zi a ședinței de miercuri, trei proiecte de lege pentru desființarea pensiilor speciale pentru parlamentari, unul inițiat de PNL, unul de USR PLUS și unul inițiat de PSD. Am trimis comisiei de statut pentru întocmirea raportului în măsura în care va fi posibil. Dacă va fi posibil, noi propunem introducerea pe ordinea de zi a plenului pentru votul final pentru amendarea statutului deputaților și senatorilor”, spune președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Alfred Simonis, PSD, 16 februarie 2021: Dura 1 minut. Nu mă aşteptam ca PNL şi USR-PLUS să voteze împotrivă 

Astăzi, 16 februarie 2021, Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, declară că parlamentarii Puterii, probabil la presiunea aleșilor lor,  ”nu mai doresc eliminarea pensiilor speciale”, acuzând ”o tergiversare cum nu am mai văzut până acum. Nu mă aşteptam ca PNL şi USR-PLUS să voteze împotriva convocării plenului reunit”. 

Vezi aici mai mult: Eliminare pensii speciale. Alfred Simonis: Tergiversare. Am fi votat în două minute

Oprea (PSD) vs. Barna (USR) vs. Orban (PNL), în 15 februarie 2021, despre eliminarea pensiilor speciale

Declarațiile din PSD, PNL, USR PLUS au revenit luni, 15 februarie 2021, în atenția publică, cu privire la eliminarea pensiilor speciale: 

Primul a fost Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD: Despre pensiile speciale ale parlamentarilor, ştiţi că PSD a depus proiectul de lege în Parlament. Am constatat ipocrizia celor din guvernarea de dreapta atunci când ne-am uitat cu atenţie în buget. Dacă şi dumneavoastră veţi face acelaşi efort, veţi vedea că în bugetul Camerei Deputaţilor şi al Senatului sunt prinşi banii pentru pensiile speciale ale parlamentarilor. Păi atunci să se hotărască. Când vorbesc serios despre acest subiect şi când nu? Noi solicităm, pentru că mâine dimineaţă (marţi  n.r.) este şedinţă de Birouri permanente reunite, să introducă pe ordinea de zi propunerea PSD pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. 

A urmat Dan Barna, liderul USR: Am discutat despre o temă importantă, atât pentru USR PLUS, cât şi pentru întreaga coaliţie, cea legată de pensiile speciale şi, pe termen scut, subiectul pensiilor speciale ale parlamentarilor. Pe agenda Biroului permanent reunit de mâine dimineaţă va fi acest subiect, astfel încât miercuri, când va fi o şedinţă de plen reunit, sper să avem pe ordinea de zi regulamentul privind deputaţii şi senatori, astfel încât să votăm, să vedem dacă reuşim miercuri, eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, un prim pas necesar, un prim pas promis, o primă obligaţie morală pe care ne-am asumat-o şi pe care o vom duce la îndeplinire fără doar şi poate. 

Ultimul, dar nu cel din urmă, Ludovic Orban, liderul PNL: În condiţiile în care se respectă toate prevederile regulamentare le introducem pe primul plen în care este posibil din punct de vedere al şedinţelor comune. (...) Comisia de statut este oricum constituită, dar din punctul meu de vedere cel puţin pe două proiecte legislative de modificare a Legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor există posibilitatea introducerii pe ordinea de zi a plenului, întrucât termenele de depunere a rapoartelor pe cele două proiecte legislative au fost depăşite cu mult. (...) Obiectivul nostru este să facem ceea ce este la îndemâna noastră. Pensiile speciale pentru parlamentari au fost introduse în special de PSD prin modificarea Legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor. PNL a fost singurul partid care a votat împotriva introducerii pensiilor speciale pentru parlamentari şi am avut această poziţie de-a lungul ultimilor ani, comună, atâta timp cât la ora actuală aproape toate formaţiunile politice susţin acest lucru care este drept, corect, fair play faţă de cetăţeni, eu cred că nu mai avem de ce să amânăm adoptarea acestor modificări la Legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor şi să punem punct acestor pensii speciale pentru parlamentari într-un termen cât mai scurt. 

Adrian Wiener, USR PLUS, în 10 februarie 2021: PSD, oportunism politic

"În 2015, PSD iniţia un proiect de lege prin care introduceau pensii speciale pentru parlamentari. Dintre cei 228 de parlamentari care au semnat proiectul, 183 erau de la PSD. Inclusiv Marcel Ciolacu. Azi discursul PSD a virat 'spre malul stâng' al oportunismului politic: acelaşi PSD, prin persoana aceluiaşi Marcel Ciolacu, depune un amendament de abrogare a privilegiilor pe care chiar ei le-au introdus în grădina zoologică de inechităţi din România" a scris deputatul Adrian Wiener pe Facebook. 

"Întrucât constat anumite probleme de memorie, îi reamintesc domnului Ciolacu faptul că în 2017 unul din primele proiecte ale USR în Parlamentul României a fost tocmai eliminarea acestor pensii speciale nejustificate, care sunt în fapt nişte privilegii toxice. Probabil din cauza aceloraşi probleme de memorie, PSD a pierdut cheia sertarului în care a blocat proiectul USR. În această legislatură, USR PLUS îşi păstrează obiectivul de a reduce inechităţile sociale şi cheltuielile inutile, eliminând rapid acest privilegiu al pensiilor speciale pentru parlamentari. Invităm PSD să lase ipocrizia şi să voteze proiectul USR-PLUS", a conchis atunci deputatul.

Alfred Simonis, PSD, în 9 februarie 2021: Au mințit. PSD a luat decizia în unanimitate de depunere a unui proiect de lege prin care să eliminăm aceste pensii speciale

În 9 februarie 2021, Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, declara că Biroul Politic Naţional al PSD a hotărât marţi, în unanimitate, depunerea la Parlament a unui proiect de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. 

”Astăzi, Biroul Politic al PSD a hotărât în unanimitate iniţierea, depunerea unui proiect de lege prin care să eliminăm aceste pensii speciale, în primă fază pentru parlamentari, proiect care deja a fost depus sau urmează să fie depus în câteva minute la Camera Deputaţilor. (...) PNL şi USR PLUS au promis în mod repetat că vor elimina aceste pensii, nu şi-au respectat promisiunile şi nici nu am văzut vreo intenţie să o facă. Au minţit, cum au minţit şi în privinţa tăierilor pe care acum le fac şi în privinţa dublării alocaţiilor, în privinţa legii pensiilor. Au minţit pentru a pune mâna pe putere, să poată continua furturile, să-şi poată angaja pilele şi să desfiinţeze posturile celor competenţi", afirma Alfred Simonis atunci.

Proiectul PSD prevede modificarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor în sensul abrogării articolelor referitoare la pensiile speciale.

Dan Barna, USR, în 2 februarie 2021: Săptămâna asta, săptămâna viitoare, să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor. E foarte clar

”E adevărat, poziţia noastră, consecventă, este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desfiinţate, aceasta este, însă, o abordare nerealistă. Abordarea noastră este cea raţională şi pragmatic realizabilă. Respectiv, pensiile speciale ale parlamentarilor, ne dorim ca în următoarele săptămâni, săptămâna aceasta, săptămâna viitoare să ajungem la plen comun şi să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că asta se poate face, nu are probleme de constituţionalitate. E foarte clar, modificăm Regulamentul parlamentarilor şi lucrurile devin foarte clare" declara Dan Barna, președinte al USR, la Digi24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel