PE, vot decisiv privind liberalizarea transportului rutier de persoane în UE

Plenul Parlamentului European va vota pe 14 februarie măsurile de liberalizare a transportului rutier de persoane în UE, cuprinse în cadrul raportului Comisiei de Transport și Turism -TRAN referitor la propunerea de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1073/2009 privind normele comune pentru accesul la piața internațională a serviciilor de transport cu autocarul și autobuzul. 

Reamintim că acest dosar legislativ important al Pachetului Mobilitate Curată a fost propus de Comisia Europeană pe 08.11.2017, iar raportul TRAN pe marginea propunerilor legislative de liberalizare a transportului rutier de persoane în UE a fost aprobat pe 22.01.2019.

Plenul PE din 14.02.2019 va vota raportul adoptat de TRAN, alături de orice alte amendamente care pot fi depuse de "grupuri de amendamente" (grupuri de 38 de deputați și / sau grupuri politice).

În dezbaterile pe marginea revizuirii Regulamentului 1073/2009, UNTRR a susținut că este necesară stabilirea unui echilibru optim între deschiderea piețelor interne și protejarea serviciilor publice.

De asemenea, UNTRR a salutat prevederile de compromis ale raportului TRAN privind revizuirea Regulamentului 1073/2009, în linie cu recomandările industriei europene de transport rutier de persoane, respectiv:

- A fost reintrodusă noțiunea de "excursie locală" ca fiind parte a unui serviciu ocazional internațional pentru a nu fi confundată cu operațiunile de cabotaj și supusă regimului detașării.

- S-a stabilit că pentru furnizarea de servicii regulate domestice, este obligatorie înființarea unei firme în respectivul Stat Membru, pentru garantarea concurenței loiale.

- A fost menținută derogarea de 12 zile de conducere consecutive pentru șoferii care operează transport rutier de persoane.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România - UNTRR consideră că raportul TRAN este favorabil dezvoltării industriei de transport rutier de persoane in condiții de siguranță și concurență loială, asigurând creșterea transportului cu autobuze și autocare în UE.

Parlamentul European trebuie să susțină liberalizarea transporturilor rutiere și crearea unei piețe unice veritabile de transport rutier în Uniunea Europeană, atât de marfă cât și de persoane, aceasta fiind o prioritate la nivelul Uniunii Europene.

În acest sens, UNTRR solicită Eurodeputaților români să sprijine adoptarea unui cadru legislativ european care să ofere transportatorilor rutieri români noi oportunități de afaceri și de diversificare a serviciilor de transport rutier de persoane la nivel european, se arată într-un comunicat de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel