"Biserica este un spital pentru suflete" - replica Patriarhiei pentru protestul "Vrem spitale, nu catedrale"

patriarhia.ro
patriarhia.ro

Patriarhia Română a reacţionat după ce pe reţelele de socializare a fost programat, pentru duminică, protestul "Vrem spitale, nu catedrale". Reprezentanţii Patriarhiei susţin că manifestaţia este o propagandă tendenţioasă, iar finanţarea din bani publici a bisericilor este doar urmarea confiscării averilor bisericeşti din 1863 şi din perioada comunismului.

Mulţi plătitori de taxe sunt nemulţumiţi că Patriarhia înghite sume semnificative din banii publici. Manifestaţii care trădează asemenea opinii au putut fi observate şi la ultimele ieşiri în stradă anti-guvern, acolo unde existau pancarte incripţionate cu mesajul "biserica+guvern=corupţie".

Argumentaţia Patriarhiei împotriva tezei expuse de organizatorii protestului de duminică începe printr-o comparaţie între fondurile alocate de Guvern pentru cultele religioase şi bugetul alocat Sănătăţii.

„Sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 Culte religioase din România în anul 2013 reprezintă 0,2% din bugetul României şi respectiv 0,08% din PIB, adică de 20 de ori mai puţin decât bugetul pentru sănătate”, se arată în comunicatului emis de Patriarhie.

Mai departe, Patriarhia răspunde în trei puncte manifestului publicat de Asociaţia Secular Umanistă din România (ASUR).

„1. Sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele religioase din România este constitutional şi legal, fiind consecinţa confiscării proprietăţilor bisericeşti prin legea secularizării din anul 1863 şi de către regimul comunist din România după anul 1948. În România, conform Constituţiei şi Legii Cultelor nr. 489/2006, Cultele sunt autonome faţă de Stat şi beneficiază de sprijin de la bugetul de Stat pentru activitatea lor spirituală, socială, educaţională şi culturală în favoarea societăţii româneşti. Reamintim că sprijinul de la bugetul de stat pentru cele 18 Culte religioase din România în anul 2013 reprezintă 0,2% din bugetul României şi respectiv 0,08% din PIB, adică de 20 de ori mai puţin decât bugetul pentru sănătate. În majoritatea ţărilor Uniunii Europene Cultele religioase se bucură de sprijin financiar din partea autorităţilor de Stat şi de facilităţi pentru rolul şi activitatea lor în societăţile respective.

2. În România nu se închid spitale şi şcoli din cauza Bisericii, ci din cauza scăderii numărului populaţiei şi pentru că au apărut spitale şi şcoli private. În acelaşi timp, menţionăm faptul că Biserica desfăşoară o consistentă operă socială, medicală şi educaţională în societate pentru care eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit numai anul trecut aproximativ 70 milioane de lei (aproximativ 16 milioane euro). Între instituţiile sociale ale Bisericii Ortodoxe Române se numară 44 instituţii medicale şi farmacii, inclusiv un spital (Providenţa - Iaşi). De altfel, biserica prin slujbele ei într-o comunitate este un spital pentru suflete, pentru vindecarea de păcate, de gânduri, cuvinte şi fapte rele, dar mai ales pentru vindecarea omului de înstrăinarea lui de Dumnezeu şi de semeni.

3. Dacă în trecut activiştii ideologiei ateist-comuniste din România au limitat prin mijloace represive prezenţa şi activitatea Bisericii în societate, azi noii ideologi secular-umanişti încearcă să combată Biserica prin propaganda tendenţioasă. De altfel, aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani, ASUR are doar iniţiative propagandistice cu scopul învrăjbirii societăţii româneşti împotriva Cultelor religioase. Probabil se încearcă şi o justificare a fondurilor primite din străinătate, aşa cum s-a menţionat în presa românească în ultimii ani.

În concluzie, spre deosebire de ASUR, Biserica noastră construieşte Altare sfinte, nu demolează suflete

Duminică, 29 decembrie, cei care se opun finanţării bisericilor din bani publici au anunţat că vor protesta în mai multe oraşe din ţară. Organizatorii de la ASUR îi sfătuiesc pe participanţi să se fotografieze în faţa unor instituţii din România, purtând panouri cu mesaje prin care susţin laicitatea statului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel