Parlamentul Moldovei a decis creșterea vârstei de pensionare atât la femei, cât și la bărbați

Parlamentul Republicii Moldova a decis creșterea vârstei de pensionare
Parlamentul Republicii Moldova a decis creșterea vârstei de pensionare

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, în ședința plenară de marți, modificările la Legea privind sistemul public de pensii, în cea de-a doua lectură.

Majoritatea PAS din Parlament a votat revenirea la sistemul de creștere graduală a vârstei de pensionare și stabilirea unei vârste unice, de 63 de ani, pentru femei și bărbați.

Începând cu 1 ianuarie 2022, vârsta standard de pensionare pentru bărbaţi va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare – 34 de ani. Pentru femei, vârsta standard de pensionare de 63 de ani se va aplica începând cu 1 iulie 2028, dar stagiul complet de cotizare, de 34 de ani, va intra în vigoare la 1 iulie 2024, transmite IPN.

Se revine astfel la o decizie din 2018, revocată însă în decembrie 2020 de fosta majoritate formată din socialiști și fracțiunea „Pentru Moldova” care a redus vîrsta de pensionare – lege care urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, potrivit moldova.europalibera.org.

Socialiștii au încercat să scoată noua lege a pensiilor de pe agenda dezbaterilor parlamentare, dar fără succes. Principalul partid de opoziție a calificat drept „genocid social” noua lege. „Proiectul de lege al deputaților PAS, care prevede majorarea vârstei de pensionare până la 63 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este unul antisocial, antipopular, îndreptat spre împovărarea suplimentară a cetățenilor țării noastre și care va înrăutăți situația oamenilor din Moldova”, a spus PSRM. 

O altă reglementare se referă la revizuirea formulei de indexare a pensiilor. Indexarea se va face o dată pe an, la data de 1 aprilie.

De asemenea, este prevăzut și un coeficient de majorare a pensiilor, în valoare de 50% din creșterea economică reală pentru anul precedent, care la fel va fi acordat la data de 1 aprilie, în sumă fixă. Proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost susținut cu votul a 53 de deputați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel