Papa Francisc, noi declarații tăioase la adresa Kremlinului: Este „monstruos”

Folosirea mercenarilor de către Rusia este „monstruoasă", afirmă Papa Francis, potrivit Sky News.

Papa Francisc a făcut marţi noi comentarii despre războiul din Ucraina, care a depăşit a 100-a zi.

Papa a declarat că informaţiile potrivit cărora Rusia foloseşte mercenari în Ucraina sunt „monstruoase" şi a spus că războiul a fost „poate într-un fel provocat sau nu a fost împiedicat".

Cu toate acestea, suveranul pontif a refuzat să facă distincţia între „bine şi rău" în război, potrivit cotidianului La Stampa. Papa Francisc speră să se întâlnească cu Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse în septembrie, în Kazahstan, notează Mediafax.

Papa Francisc este tot mai bolnav

Papa Francisc a anulat o călătorie planificată pentru luna iulie în Africa din ordinul medicilor din cauza unor probleme curente la genunchi, a anunţat vineri Vaticanul, ridicând noi întrebări cu privire la problemele de sănătate ale suveranului pontif în vârstă de 85 de ani.

"La cererea medicilor săi şi pentru a nu periclita rezultatele terapiei pe care o urmează pentru genunchiul său, Sfântul Părinte a fost nevoit să amâne, cu regret, călătoria sa apostolică în Republica Democratică Congo şi în Sudanul de Sud", a precizat Vaticanul într-un comunicat, potrivit AP.

Francisc a folosit un scaun cu rotile timp de aproximativ o lună, din cauza unor întinderi ale ligamentelor de la genunchiul drept care au făcut ca mersul şi statul în picioare să fie dificile şi dureroase. De asemenea, el a primit injecţii, a ţinut genunchiul cât mai imobilizat posibil şi a mers cu un baston sau cu ajutorul unui asistent, atunci când a fost necesar.

Papa Francisc mai are planificată o vizită în Canada între 24 şi 30 iulie; comunicatul Vaticanului nu a spus nimic despre această călătorie. Papa le-a spus prietenilor că nu doreşte să se supună unei intervenţii chirurgicale la genunchi, se pare că din cauza reacţiei sale la anestezie atunci când i-a fost extirpat 33 de centimetri din intestinul gros în iulie 2021.

Au existat speculaţii cu privire la viitorul pontificatului din cauza problemelor lui Francisc la genunchi, a deciziei sale de a numi16 noi cardinali cu drept de vot şi a planurilor sale de a aduce un omagiu în august unui papă din secolul al XIII-lea care a demisionat, Celestin al V-lea.

Însă Francisc nu a dat niciun indiciu că vrea sau intenţionează să demisioneze. Observatorii Vaticanului spun că o demisie papală acum ar fi de neconceput, având în vedere că predecesorul lui Francisc, Papa emerit Benedict al XVI-lea, în vârstă de 95 de ani, este încă în viaţă.

Zelenski promite să recupereze Crimeea

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a promis compatrioţilor săi că va recuceri peninsula Crimeea anexată de Rusia. 

Drapelul ucrainean va flutura din nou deasupra Ialta şi Sudak, deasupra Djankoi şi Ievpatoria, a declarat Zelenski în mesajul său video de luni seara de la Kiev, citat de DPA. Bineînţeles, vom elibera şi Crimeea noastră.

Armata rusă a ocupat peninsula de la Marea Neagră în 2014, când Ucraina era slăbită în urma unei schimbări de putere şi nu a putut opune rezistenţă. Apoi a fost organizat un referendum, care nu este recunoscut la nivel internaţional, iar Crimeea a fost anexată la Rusia.

Zelenski a pledat întotdeauna pentru o revenire a peninsulei la Ucraina, dar rareori a afirmat acest lucru cu atâta forţă ca obiectiv de război, scrie DPA.

Preşedintele a făcut apel la cetăţenii Ucrainei să păstreze legătura cu părţile ţării ocupate de Rusia, cum ar fi Doneţk sau regiunea Harkov.

El a spus că aceste zone vor fi eliberate din nou. 'Spuneţi-le că armata ucraineană va veni cu siguranţă!'. În est, în Donbass, armata se află sub presiune. Aceasta are nevoie urgentă de artilerie modernă din partea partenerilor săi străini, a spus Zelenski, notează Agerpres.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre "costul uman" al bătăliei de la Severodoneţk. 

"Costul uman" al bătăliei de la Severodoneţk, un oraş strategic din estul Ucrainei, este "înspăimântător", a declarat luni preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite Agerpres. El a făcut aceste declarații în contextul în care ruşii şi-au întărit controlul acolo în ultimele zile fără a reuşi, totuşi, să cucerească în întregime această localitate, notează AFP.

"Costul uman al acestei bătălii pentru noi este foarte mare. Este chiar înspăimântător", a spus Volodimir Zelenski în mesajul său adresat zilnic ucrainenilor difuzat pe Telegram.

"Bătălia pentru Donbas va rămâne cu siguranţă în istoria militară drept una dintre cele mai violente bătălii din Europa", a subliniat preşedintele ucrainean.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel