OUG 114/2018. Senatorii au respins ordonanţa menită să corecteze impactul

Alexandru Ichim / 10 feb 2020 / 18:06 Salveaza PDF Comentarii
Senat
Senat

Senatorii au respins astăzi OUG 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Cu 69 de voturi "pentru", 44 "împotrivă" şi trei abţineri, senatorii au respins adoptarea proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 1/2020 privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, scrie Agerpres. 

Senatul este prima Cameră sesizată cu această lege, deputaţii fiind cei care vor lua decizia definitivă.

Şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, a declarat la momentul adoptării OUG 1/2020 că aceasta prevede, între altele, îngheţarea indemnizaţiilor pentru demnitari şi suspendarea prevederilor din Codul administrativ cu privire la pensiile speciale pentru aleşii locali până la 1 ianuarie 2021.

Liberalizarea pieței gazelor

 

Tot despre OUG 1/2020, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, declara la începutul luni februarie: "Apreciem eforturile pentru liberalizarea pieţei gazelor, prin OUG 1/2020. (...) OUG 1/2020 a fost un lucru foarte important pentru ca investitorii să vadă un progres spre reîntoarcerea la o piaţă liberalizată, aşa că acest lucru este bine-venit. (...) Resursele de gaze din Marea Neagră sunt foarte importante şi multe ţări ar invidia România pentru aceste resurse. Este vorba despre timp aici. Mereu am spus că în ceea ce priveşte (dezvoltarea proiectului din - n. r.) Marea Neagră se pune întrebarea 'când?', deoarece este o resursă descoperită şi evaluată şi stă la baza securităţii energetice a României".

Pensiile private obligatorii

 

Reprezentanţii Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) au salutat, în ianuarie, "modificările adoptate de actualul Guvern prin OUG 1/2020 la OUG 114/2018 şi la Legea 411/2004 în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului de pensii private obligatorii (Pilonul II)".

Prin adoptarea OUG 1/2020 au intrat în vigoare şi o serie de măsuri fiscal-bugetare care privesc poliţiştii, militarii şi personalul civil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Astfel, salariile de bază, soldele de funcţie/salariile de funcţie şi indemnizaţiile de încadrare s-au majorat cu 1/3 din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de Lege nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2019, în aplicarea art. 38 alin. (4).

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24