O tabletă din argilă demonstrează că nu grecii au inventat trigonometria

De mult timp, a fost acceptat faptul că vechii greci au fost responsabili pentru dezvoltarea conceptului matematic de trigonometrie, dar o nouă descoperire indică faptul că nu au fost primii care au reușit să-și dea seama, potrivit newatlas.com.

O tabletă din argilă, veche de 3.700 de ani, a demonstrat că Babilonienii inventaseră trigonometria cu 1.500 de ani înaintea grecilor și foloseau metode matematice sofisticate.

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea New South Wales a reușit să descifreze pe tabletă, numită Plimpton 332, poate cel mai vechi și corect tabel trigonometric, care era folosit cel mai probabil de arhitecții din antichitate.

„Cercetarea noastră arată că Plimpton 332 descrie formele de triunghiuri dreptunghice folosind un sistem trigonometric bazat pe fracții, și nu pe unghiuri și cercuri", a declarat Daniel Mansfield, profesor al Școlii de Matematică și Statisctică a universității australiene.

„Vorbim despre un model matematic fascinant, care demonstrează o gândire de geniu, indubitabil. Această tabletă conține nu numai cel mai vechi tabel trigonometric din lume, dar are o acuratețe incontestabilă", a mai spus acesta.

Studiul a fost publicat în jurnalul oficial al Comisiei Internaționale pentru Istoria Matematicii.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel