Numele viitorului premier. Trei scenarii posibile. Strategiile partidelor pentru consultările cu președintele Klaus Iohannis

Klaus Iohannis și reprezentanți PNL la consultările de la Cotroceni
Klaus Iohannis și reprezentanți PNL la consultările de la Cotroceni

Luni sunt programate consultări la Cotroceni, acolo unde partidele au fost invitate de președintele Klaus Iohannis să vină cu propuneri de premier. În acest moment, sunt trei mari forțe politice care ar putea da un premier: PSD, PNL și USR. 

Jurnalistul Val Vâlcu este de părere că pe masă se află trei scenarii posibile, în privința partidului care va da noul premier, după consultările de mâine de la Cotroceni. 

1. Premier de la PSD. Este varianta cu cele mai puține șanse. PSD a anunțat deja prin vocea lui Vasile Dîncu faptul că există posibilitatea ca social-democrații să nu vină cu vreo propunere de premier. Chiar dacă ar face-o, este puțin probabil ca președintele Klaus Iohannis să accepte, având în vedere discursul pe care îl are. 

2. Dacian Cioloș, premier propus din partea USR-PLUS. Dacian Cioloș nu-și dorește cu adevărat să devină premier și asta pentru că în mod clar nu ar mai avea șanse la viitoarele alegeri prezidențiale. Să devii premier într-o criză ca aceasta îți va uza imaginea. PNL ar fi foarte greu de controlat în cazul în care ar veni Dacian Cioloș ca premier. Ar fi o revoltă în PNL, să fie scoși de la guvernare ca să vină Dacian Cioloș în fruntea guvernului. Ludovic Orban ar avea șanse mari cu acest subiect să creeze o revoluție în PNL și să ceară un nou congres.

3. Premier de la PNL, cea mai posibilă variantă. USR nu va avea încotro în momentul în care liberalii vor veni cu o nouă propunere de premier. N-ar avea argumente să nu susțină un premier liberal, care își însușește lozincile din programul de guvernare. Dacă l-ar refuza, ar fi o scuză perfectă pentru o guvernare USL.

"Cel mai probabil ar urma să fie un schimb de ministere între PNL și USR. Se și discutase înainte de un scenariu în care Anca Dragu să vină la Finanțe, Predoiu la Justiție și schimburi de genul acesta. Acest scenariu rămâne pe tablă cu un nou premier, lucrurile se pot așeza: cel mai probabil un om de la USR în locul lui Ludovic Orban," a spus Val Vâlcu.

Coaliția PNL-USR, risc de dezmembrare în lipsa unui acord pentru alegerile din 2024

Jurnalistul Val Vâlcu spune de asemenea, că în cazul în care s-ar reface coaliția de guvernare, riscul ruperii ar fi la fel de ridicat pentru că nu există un acord între cele două partide pentru alegerile din 2024, în condițiile în care USR și PNL par să fie într-o continuă competiție pentru a ajunge la același electorat. 

"Eu am mai spus-o și o repet: nu poți să ai o guvernare de dreapta PNL-USR fără un acord politic care să prevadă și ce se va întâmpla în 2024. Cel mai mare adversar al PNL este USR. Se bat pe aceeași parte, la europarlamentare, la parlamentare, dar mai ales la alegerile prezidențiale. Chiar dacă vor reveni la guvernare, între PNL și USR va fi o succesiune de crize, de lovituri pe la spate, de atribuire a răspunderii, vor da vina unii pe alții. Ei sunt în competiție pe electoratul de dreapta. Pare ciudat, dar e mai logică o construcție de tipul marii coaliții din Germania acolo unde stânga și dreapta s-au aliat, decât una de dreapta cu două partide care își doresc să se învingă reciproc. Dacă intrăm în logica politica, natural ar fi o alianță cu PSD," a mai spus Vâlcu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel