Nume Macedonia. Presiuni în Grecia. O nouă criză pentru Tsipras

Şeful partidului populist Grecii Independenţi, Panos Kammenos, partenerul de coaliţie al premierului grec Alexis Tsipras, a prefigurat marţi o nouă criză guvernamentală în legătură cu acordul cu Skopje privind viitoarea denumire a fostei republici iugoslave Macedonia, spunând că acordul trebuie să fie aprobat prin referendum sau alegeri anticipate, relatează agenţia dpa.

Nu vom permite ca acordul să meargă mai departe fără aprobarea poporului grec, a declarat presei, la Atena, Kammenos, care este şi ministru al apărării.

Tsipras şi omologul său de la Skopje, Zoran Zaev, au convenit luna trecută să pună capăt disputei pe tema viitoarei denumiri a statului vecin, care se va numi Republica Macedonia de Nord. Tsipras a supravieţuit deja unei moţiuni de neîncredere din partea parlamentului, iniţiată din cauza acordului.

Documentul trebuie să fie aprobat în mai multe etape în Macedonia, înainte de ratificarea lui şi de către Grecia. Parlamentarii macedoneni urmează să se exprime din nou joi prin vot asupra acordului, după ce preşedintele ţării, naţionalistul Gjorge Ivanov, a opus prima dată un veto.

Kammenos: Acordul este ”rău”

Dacă este din nou votat, proiectul devine automat lege, dar Zaev trebuie să-l avanseze de asemenea prin referendum şi apoi să introducă schimbarea de nume în Constituţie.

Reflectând opinia multor greci, Kammenos a reiterat faptul că acordul care permite ţării vecine să reţină apelativul Macedonia în viitoarea sa denumire este unul rău. Grecia revendică numele şi moştenirea pentru străvechea şi actuala sa provincie Macedonia.

În baza acordului, soluţionarea disputei pentru diferenţierea statului rezultat din destrămarea fostei Iugoslavii în 1991 de provincia greacă Macedonia ar trebui să ducă la încetarea blocării de către Atena a aderării Macedoniei la NATO şi la Uniunea Europene.

Nu va exista nici o procedură la NATO înainte de referendumul din Fosta Republică Iugoslavă Macedonia şi până când acordul nu va fi verificat de către parlamentul grec, a mai spus Kammenos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel