Urmărește emisiunea live


NATO întărește apărarea colectivă în Europa de Est, spune Rasmussen

NATO a anunțat, miercuri, o întărire a măsurilor de apărare aeriană, maritimă și terestră în țările Europei de Est, precum țările baltice și Polonia, în reacție la criza din Ucraina, informează Agerpres.

"NATO sprijină pe deplin convorbirile de la Geneva și toate eforturile comunității internaționale de a găsi o soluție politică care îndeplinește aspirațiile tuturor ucrainenilor și respectă integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei", a spus el.

"Facem apel la Rusia să fie parte a soluției, să înceteze destabilizarea Ucrainei, să-și retragă trupele de la graniță și să transmită clar că nu susține acțiunile violente ale milițiilor pro-ruse bine înarmate" active în estul Ucrainei, a adăugat Rasmussen.

Secretarul general al NATO a subliniat faptul că principala sarcină a NATO este să-și apere aliații. "Am făcut deja o serie de pași, inclusiv să creștem misiunea noastră de poliție aeriană deasupra statelor baltice sau să efectuăm zboruri de supraveghere cu avioane AWACS deasupra Poloniei sau României. Astăzi am căzut de acord asupra unui nou pachet pentru a ne întări apărarea colectivă și a demonstra tăria solidarității aliate. Vom avea mai multe avioane în aer, mai multe nave la apă și mai multă pregătire la sol. De exemplu, avioanele vor zbura în număr mai mare deasupra regiunii baltice, nave aliate vor fi desfășurate în Marea Baltică, estul Mediteranei și oriunde altundeva va fi necesar", a declarat secretarul general al NATO, după o reuniune a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.

NATO va proteja fiecare aliat

Rasmussen a precizat că stafful militar din țările aliate va fi desfășurat pentru a crește gradul de pregătire prin instruire și exerciții. "Planurile noastre de apărare vor fi revizuite și întărite. Vom începe să implementăm aceste măsuri imediat și mai multe vor urma dacă va fi necesar în săptămânile și lunile care vor veni. Deciziile noastre de azi se referă la apărare, descurajare și reducerea tensiunii și sunt în deplină conformitate cu angajamentul nostru internațional. Transmit un mesaj fundamental, acela că NATO va proteja fiecare aliat și îl va apăra de orice amenințare la adresa securității noastre fundamentale, acesta este angajamentul nostru ferm", a subliniat secretarul general al Alianței Nord-Atlantice.

Citește și: Cum comentează Chirieac situația tensionată din Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel