Musicaluri și spectacole-lectură la Departamentul de Artă Teatrală Sibiu

Foto: Dorin Părău
Foto: Dorin Părău


ROCKY HORROR SHOW – DE PE SCENELE LUMII ÎN PUB-URILE SIBIENE

Spectatorii sibieni au fost provocați să iasă din casă și din confortul sălilor convenționale de teatru, pentru a gusta în spațiul generos al pub-ului Oldies un musical care a făcut istorie pe cele mai importante scene internaționale de teatru. Departamentul de Artă de Teatrală al Facultății de Litere și Arte din cadrul Universității „Lucian Blaga" din Sibiu, în coproducție cu Teatrul Național „Radu Stanca" din Sibiu, a prezentat în luna ianuarie spectacolul musical Rocky Horror Show, în regia reputatului regizor și profesor la Pace University din New York – Cosmin Chivu.
Spectacolul urmărește aventurile stranii prin care trece un tânăr cuplu american de îndrăgostiți într-o noapte ploioasă, adăpostindu-se în castelul macabru al unui geniu nebun. Curând, cei doi vor afla nu numai că se află în compania unor extratereștri care vor să reasambleze codurile genetice ale pământenilor pentru a le manipula apartenența sau orientarea sexuală, ci și că ei fac deja parte din planurile diabolice ale acestui doctor Frankenstein transsexual.

Foto: Dragoș Dumitru

Conceput în spațiul restrâns al unui pub, musicalul semnat de Cosmin Chivu este un spectacol colorat și plin de energie. Având la bază o scenografie minimalistă și inteligentă ce reușește un decupaj spațial convingător, Rocky Horror Show se bucură de niște costume de excepție care, plasându-se la limita dintre strident și provocator, dintre kitsch și grotesc, redau pe deplin atmosfera bizară când a unui sci-fi macabru, când a unei comedii de groază extrem de... picante. „Este o piesă cu un text spumos, și o partitură foarte generoasă, care prin natura ei atrage spectatorii tineri și pe care am onoarea să-l pun în scenă într-un context inedit aici în Sibiu (...). Oriunde ar fi montat, acest proiect are nevoie de actori cu o disponibilitate specială pe parte muzicală, de mișcare și actorie.", a declarat regizorul Cosmin Chivu.
Lansat pentru prima dată în Londra anului 1973, musicalul The Rocky Horror Show scris de Richard O'Brien va avea un succes atât de răsunător, încât la numai doi ani de la premieră va fi adaptat și pentru micile ecrane de către Jim Sharman. Filmul The Rocky Picture Horror Show devine în scurt timp unul dintre cele mai populare filme-cult ale ultimelor cinci decenii, fapt care nu va scădea cu nimic popularitatea celorlalte peste 150 de montări scenice ale spectacolului creat de O'Brien. Un alt motiv în plus pentru ca spectatorii sibieni să se bucure de o seară în care muzica, dansul și actoria pot satisface gusturile cele mai exigente, lăsându-se transportați în lumea nebună a extratereștrilor transsexuali văzută prin ochii lui Cosmin Chivu.

Foto: Dragoș Dumitru

Din distribuția spectacolului fac parte studenții Departamentului de Artă Teatrală: Iustinian Turcu, Denisa Lupu, Oana Marin, Gabriela Pîrlițeanu, Marian Bureață, Ștefan Tunsoiu, Alexandru Udrea, Denisa Pintiuță, Alin Turcu și Vlad Jinga, și actorii Teatrului Național „Radu Stanca": Ali Deac și același Iustinian Turcu. Tot o studentă a departamentului este asistenta de regie a spectacolului: Daiana Mădăras.


SIBIUL RECONECTAT LA SPECTACOLELE-LECTURĂ

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu extinde evenimentele speciale pe durata anului. Astfel, marți, 24 ianuarie, a avut loc la Librăria Humanitas spectacolul-lectură Deconectat, de Anupama Chandrasekhar. Textul a apărut în Antologia FITS din 2014, făcând parte din selecția Claudiei Domnicar. Alături de unul dintre actorii naționalului sibian, au interpretat studenții Departamentului de Artă Teatrală, din anul II și III, Actorie: Alexandra Spătărelu, Bogdan Tălmaciu, Ștefania Marola, Denisa Pintiuță-Caian și Marian Bureață.

Foto: Dragoș Dumitru

Acțiunea piesei Deconectat se desfășoară pe timpul nopții, în birourile fără ferestre ale unui call center din India, unde tineri indieni, cu nume și accente false, țintesc la Visul American, urmărind debitori de cărți de credit din America. Prin speranțele și dezamăgirile lor, piesa explorează firele deconectate ale economiei și ale relațiilor interumane, într-o atmosferă apăsătoare similare unei carcere prin ale cărei gratii empatia nu are voie să pătrundă. Datorită actualității temei propuse de autoarea de origine indiană, textul emis de foarte tinerii actori sibieni a reușit să depășească barierele culturale, concentrând o parabolă universală a autismului social, într-o societate ghidată de interese financiare, de iluziile și de deziluziile unor suflete însingurate ce vor să-și depășească statutul cu orice preț.
La finalul evenimentului, regizorul și amfitrionul spectacolelor-lectură, Bogdan Sărătean, a avut o discuție cu spectatorii despre importanța unor astfel de evenimente culturale în promovarea celor mai noi tendințe din sfera dramaturgiei internaționale, dar și despre actualitatea unor asemenea teme în spațiul social românesc. „Noi vrem rezultate, dar nu ne punem în situația clientului, dacă poate plăti sau nu...", este unul dintre răspunsurile oferite din public, când au fost întrebați dacă situația din firmele de call center românești este similară cu cea prezentată în piesă. Fenomenul este extins, iar oamenii, oriunde s-ar afla, întâmpină aceleași probleme.


IUBIREA LA OAMENI: DE LA SPECTACOL-LECTURĂ LA MONTARE SCENICĂ

Foto: Dorin Părău

Studenții DAT din anul III Actorie se pregătesc intens pentru spectacolul lor de licență, primul dintre cele două, sub îndrumarea lui Bogdan Sărătean, regizor și cadru didactic asociat al DAT. Acest spectacol este o provocare, în primul rând, grație textului care stă la baza lui și care face parte din dramaturgia contemporană, iar, în al doilea rând, datorită temelor de actorie și de reflecție propuse tinerilor studenți. Iubirea la oameni de Dmitri Bogoslavski este primul text dramatic scris de un autor bielorus, tradus în limba română de către Raluca Rădulescu.

Foto: Dorin Părău

În iunie 2015 în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a avut loc un spectacol-lectură cu textul Iubirea la oameni, în regia lui Bogdan Sărătean. În spectacolul-lectură au fost implicați studenți ai Departamentului de Teatru al ULBS, alături de actori ai Teatrului Național „Radu Stanca". Evenimentul a fost urmat de discuții moderate de Cătălin Ștefănescu, la care au participat atât traducătoarea textului, cât și critici de teatru. În urma succesului avut de spectacolul-lectură, echipa și-a propus încă de atunci ca în ultimul an de studiu textul să fie transformat în spectacol de licență în care să fie implicat tot anul de arta actorului. Această idee urmează să fie finalizată în luna februarie a anului 2017.

Foto: Dorin Părău

Acțiunea se petrece în mediul rural, într-o Bielorusie înghețată de frigul nesfârșit și de lipsa de perspective. Narațiunea desprinde diverse tipuri posibile de raportare la sentimentul universal al iubirii. Personajele sunt pasionale, dar ajung foarte greu, și numai în anumite clipe, să spună adevărul. Scenografia este realizată de Alexandra Constantin și propune un spațiu ne-realist, ce redă o atmosferă apăsătoare, vastă și anostă. Decorul funcțional se compune din butoaie metalice ce se vor metamorfoza în diverse obiecte în funcție de succesiunea intensă și concentrată a scenelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel