Muntenegru, pe punctul de a pierde o parte din teritoriu

Prețul: 26 de milioane de euro pe kilometru de autostradă construit
Prețul: 26 de milioane de euro pe kilometru de autostradă construit

Muntenegru ar putea pierde o parte din teritoriu. A împrumutat un miliard de dolari de la chinezi, ca să facă o austradă care să traverseze ţara. La execuţie a venit tot o firmă din China, care, din 2015 şi până acum, a făcut 40 de kilometri de autostradă şi a terminat banii.

Un proiect faraonic, o autostradă de 130 km menită a conecta portul muntenegrean Bar cu granița sârbă, prin tuneluri și viaducte monumentale, a costat până acum Muntenegrul un miliard de dolari, bani împrumutați de la China și cheltuiți pe parcursul a șase ani. Până în acest moment au fost construiți doar 41 km de drum, reprezentând primul tronson, iar banca chineză își cere banii înapoi, potrivit La Repubblica.

„Trebuie să recunosc că este cea mai scumpă autostradă din Europa. În Serbia, un tronson asemănător, la o topografie similară, a costat 16 milioane de euro pe kilomreu. La noi e 26”, spune Zvdravko Krivokapic, premierul din Muntenegru.

Dacă nu va avea de unde plăti, Muntenegru ar trebui să cedeze terenuri Chinei, căreia îi datorează mai mult de un miliard de dolari. Un astfel de episod a avut loc în 2013 când Tadjikistanul a acceptat să cedeze o parte din teritoriile sale Chinei pentru a-ți stinge datoriile.

Speranţa pentru Muntenergru este să obţină un împrumut de la Uniunea Europeană ca să poată da banii înapoi Chinei şi să poată continua lucrările, informează Mediafax.

Vezi și: Chinezii au construit un bloc de 10 etaje, complet finisat, în 28 de ore și 45 de minute / VIDEO 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel