Monica Macovei a înveninat PE. România riscă suspendarea dreptului de vot

Monica Macovei
Monica Macovei
Doi eurodeputați care fac parte din familia PPE, unde PDL este afiliat,  fac o propunere cel puțin alarmantă pentru România. Cei doi îi cer Comsiei Europene să analizeze cu atenție evoluția politică de la noi din țară și să prezinte un raport, care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul European. Declarația ofialilor PPE vine după ce Monica Macovei a declarat că în România se produce o lovitură de stat.

"Deciziile luate de Guvernul României în ultimele zile sunt foarte preocupante. Comisia Europeană trebuie să acţioneze imediat şi să pună România sub monitorizare", afirmă eurodeputaţii Alain Lamassoure, preşedintele Comisiei de Buget din PE, şi Elmar Brok, preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din PE.

 Eurodeputații atrag atenția asupra faptului că în România este pus în pericol statul de drept, prin evenimente, precum: "ignorarea de către premier a unei decizii a Curţii Constituţionale, tergiversarea publicării în Monitorul Oficial a unui decret, preluarea Monitorului Oficial de către Guvern, deşi anterior era subordonat Parlamentului, planul de înlocuire a judecătorilor Curţii Constituţionale, iar, acum, demararea procedurilor de suspendare a preşedintelui Băsescu", se arată într-un comunicat al deputaților europeni.
Eurodeputații au cerut Comisie Europene să analizeze și modul în care s-au schimbat președinți celo două camere ale Parlamentului României. Mecanismul de Cooperare și Verificare este instrumentul recomandat de către cei doi eurodeputați pentru monitorizarea situației democrației din România.
Articolul 7 (paragraful 3) al Tratatului Uniunii Europene prevede posibilitatea suspendării dreptului de vot al unui stat în Consiliul European, în cazul în care statul respectiv nu respectă principiile fundamentale ale Uniunii Europene.
Declaraţiile celor doi oficiali  ai PPE,  familia  politică din care face parte și PDL, vin la două zile după cele ale europarlamentarului PDL, Monica Macovei. Aceasta  a declarat, în ziua schimbării lui Blaga şi Anastase de la şefia Camerelor Parlamentului, că românii asistă la ”o lovitură de stat” și că ar trebui invocat art. 7 din Tratat privind suspendarea temporară a drepturilor unui stat ca urmare a încălcării valorilor democrației. ”E o lovitură de stat, se încalcă legea, instituțiile democratice se desființează. Înțeleg că se planifică noi ordonanțe de urgență ca să nu mai ajungă nimic la Curtea Constituțională”, a spus Monica Macovei, al cărui partid a fost făcut din CCR ce a vrut. Macovei a spus că la propunerea unei treimi din statele membre în Parlamentul European sau a Comisiei Europene cu aprobarea Parlamentului, Consiliul poate hotărî cu o anumită majoritate că într-un stat membru s-au încălcat grav valorile democrației, statului de drept, ”exact situația în care ne aflăm astăzi”. ”Asta poate să ducă la suspendarea drepturilor care revin acelui stat membru. Cred că nimic nu trebuie nefolosit în acest moment pentru a împiedica această lovitură de stat”, a precizat Monica Macovei, adăugând că nu s-a mai întâmplat așa ceva din timpul... mineriadelor. Totuși, ceea ce nu a spus  Macovei  este că actualele schimbări care vizează  Curtea Constituțională nu sunt altceva decât o revenire la ceea ce a fost în ultimii 20 de ani, îaninte ca PDL să schimbe - în ultimii doi ani - cum i-a convenit legile care se referă la CCR ca să-l protejeze pe Băsescu de suspendare şi demitere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel