Modificarea legii apiculturii. Propunere PSD

Senatul urmează să dezbată, în calitate de primă Cameră sesizată, o propunere legislativă a PSD care modifică Legea apiculturii astfel încât dreptul de a eticheta produsul finit drept "produs natural" şi "produs românesc" revine obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă miere şi produse apicole şi, respectiv, doar materie primă autohtonă. 

Propunerea prevede completarea articolului 17 din lege cu trei noi alineate, stipulândându-se că apicultorii şi comercianţii sunt obligaţi să afişeze vizibil ţara de origine sau locul de provenienţă a mierii şi a produselor apicole (art. 17 prim, alin. 1), că medicii veterinari de la nivelul direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor sunt obligaţi să efectueze supravegherea şi controlul oficial al modului în care operatorii economici realizează procesarea mierii şi a produselor apicole, recoltând probe "ori de câte ori există suspiciuni sau reclamaţii cu privire la neîncadrarea în parametrii de siguranţă şi calitate ai acestor produse" (art. 17 secund). 

"Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea 'Produs natural' va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă miere şi produse apicole, conform Directivei 2001/110/CE a Consiliului din 20 decembrie 2001 privind mierea. Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea 'Produs românesc' va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie 'Produs natural' de 100% miere ca materie primă provenită din exploataţii apicole din România", se arată în corpul articolului 17 indice 3. 

Nerespectarea prevederilor art. 17 indice 1 şi 17 indice 3 atrage după sine o amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei. 

De asemenea, se aplică o amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei "în cazul producerii, expunerii spre vânzare sau vânzarea de miere şi produse apicole pentru consum cunoscând că sunt obţinute din înlocuitori", în acest caz autorizaţia de funcţionare fiind retrasă timp de şase luni, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel