"Ouă pentru toate gusturile. Oul este cu siguranță alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos. Unde mai pui că oul este o esență de nutrienți- are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale și vitamine, grăsimi esențiale- totul cu numai 80 de calorii. Dacă ar avea și un strop de fibre, am putea considera oul un aliment complet!", a scris Mihaela Bilic, joi, pe pagina ei de Facebook.
Cum se prepară corect un ou
Rămâne însă o întrebare: Cum să preparăm corect un ou? Fiert sau prăjit? Ochi sau omletă? Mihaela Bilic a venit cu mai multe variante, "în funcție de obiectivele pe care le aveți."
"- Dacă sunteți la cură de slăbire și vă doriți ca oul să fie greu de digerat și să țină mult de foame, atunci oul fiert tare este alegerea corectă; puterea sațiogenă pentru ou este mai mare decât pentru carne sau pește, nimic nu se satură mai bine ca oul fiert!
- Dacă vreți ca oul să fie ușor de digerat și de asimilat atunci trebuie să fie fiert moale, cu albușul complet coagulat și gălbenușul cleios; în gălbenuș avem o cantitate mică de proteine care se coagulează și se întăresc la tratament termic prelungit.
- Dacă vă face plăcere să înmuiați pâine în gălbenuș de ou și vă doriți și o felie de bacon bine rumenit, atunci oul ochi va fi preferatul vostru; puțini sunt cei care știu că uleiul nu poate pătrunde printre moleculele de proteine, deci nici carnea nici albușul de ou nu pot absorbi ulei - oul ochi nu are multe calorii dacă îl scurgem bine de ulei după prăjire!
- Dacă sunteți la dietă proteică sau Keto, dacă aveți nevoie de un preparat sățios și hrănitor, în cazul copiilor slăbănogi și a persoanelor cu activitate fizică intensă, se recomandă omleta. Simplă sau cu adaos de cașcaval, șuncă și legume, omleta are o valoare calorică ridicată. Chiar dacă nu este uleioasă, omleta poate ascunde multă grăsime. Atunci când gălbenușul se sparge și vine în contact cu uleiul, se produce o emulsionare cu încorporarea grăsimii; lecitina din galbenuș “înghite” ulei precum maioneza. Atenție câtă grăsime puneți în tigaie atunci când faceți omletă - fiecare lingură de ulei are 100 de calorii, iar oul doar 80!", a dezvăluit nutriționistul.
De ce să NU consumi ouă crude
În încheierea postării, Mihaela Bilic a atras atenția asupra unui mit: "Se spune că e sănătos să consumi un ou crud din când în când. Greșit, este doar un mit!".
Nutriționistul a explicat că "albușul crud nu poate fi digerat de oameni, nu avem enzimele necesare. În caz de intoxicație alimentară sau otrăvire, ca măsură de prim ajutor se folosește albuș crud; el creează o peliculă pe mucoasa stomacului și a intestinului, care blochează absorbția substanțelor toxice. Concluzia? Doar gălbenușul poate fi mâncat crud, albușul niciodată."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News