Mircea Diaconu, întâlnire neașteptată: Am suferit ca un câine

De la Parlamentul European, Mircea Diaconu a venit direct, vineri seară, să se întâlnească cu trecutul. La Cinema Muzeul Țăranului, marele actor a avut parte de mai multe momente emoționante.

Mircea Diaconu s-a întâlnit cu sine: cu acel actor la început de drum, Mircea Diaconu, de doar 23 de ani care juca în filmul "Filip cel bun", regizat de Dan Pița. De asemenea, imediat după ce ropotele de aplauze s-au sfârșit, actorul și-a revăzut - după mai bine de 10 ani - colega din peliculă: pe Ileana Popovici.

(w670)

În fața unui public care venise să-și regăsească trecutul, Mircea Diaconu a povestit cât de mult l-a durut când a văzut că filmul "Filip cel bun" este ciopârțit din cauza regimului.

"Filip cel bun" este unul dintre primele filme care au fost tăiate; de fapt, ciopârțite. Filmul a fost făcut, apoi s-a tăiat jumătate din el, dar nu jumătate de la jumătate încolo, ci de peste tot. Cantitativ, jumătate din el a dispărut. Filmul a fost filmat efectiv în 1973 și a ieșit în 1975. De ce? Pentru că era din când în când completat acolo unde fusese ciopârțit. Fără să fie tăiat, "Filip cel bun" a fost extraordinar. Așa mi se pare. Am suferit atunci ca un câine. Acum... asta este! Au trecut anii", a spus Mircea Diaconu.

Nu se mai găsește nicio secvență din acest film care a fost tăiat.

"După 1989, m-am dus să îl întreb pe regizorul Dan Pița dacă undeva, într-un ungher, mai există, ce s-a tăiat din film. Nu mai exista nicăieri. Totul a fost distrus. Nu se mai găsește nimic, din păcate", a mai povestit marele actor.

"Filip cel bun", un film fără riduri, un film care are 40 de ani

"Filip cel bun" este o lecție de istorie pentru tinerii născuți după '89, dar este și un prilej de amintire - dureroasă sau nu - pentru oamenii trecuți de 50 de ani.

Filmul îl prezintă pe tânărul absolvent de liceu Filip (Mircea Diaconu) care pică examenul de admitere la facultate, însă familia îi pregătește un loc călduț în societate "pe măsura conformismului și deprinderilor filistine înstăpânite în viața ei". Tânărul intră în conflict cu familia deoarece nu suporta incorectitudinea și aranjamentele obscure și se angajează într-o întreprindere unde speră ca va fi util. Mai multe veți descoperi în filmul "Filip cel bun".

VEZI ȘI: Ana Diaconu, interviu. Amintiri emoționante despre copilăria fiicei lui Mircea Diaconu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel