Negocieri între Rusia și Ucraina, în a cincea zi de război, 28 februarie 2022- VIDEO

Putin nu ar dori să negocieze cu Zelenski. Galați și Tulcea, posibile granițe cu Rusia / Foto: Pixabay / Facebook Volodimir Zelenski
Putin nu ar dori să negocieze cu Zelenski. Galați și Tulcea, posibile granițe cu Rusia / Foto: Pixabay / Facebook Volodimir Zelenski

Negocierile între Rusia și Ucraina au început.

Ministrul de Externe al Belarus, Vladimir Makei, a salutat luni delegațiile din Ucraina și Rusia, asigurându-i că ar trebui să se simtă „pe deplin în siguranță”.

„Dragi prieteni, președintele Belarusului mi-a cerut să vă urez bun venit și să vă ofer totul pentru munca dumneavoastră, așa cum s-a convenit cu președintele Zelenski și președintele Putin. Puteți să vă simțiți complet în siguranță aici. Aceasta este datoria noastră sfântă”, a spus Makei.

Publicația Pravda scrie că președintele Volodimir Zelenski nu face parte din delegația ucraineana care va purta, astăzi, negocieri cu partea rusă.

Componenta delegației Ucrainei este următoarea:
• Mykola Tochitsky, ministrul adjunct de Externe al Ucrainei - va conduce delegația ucraineana
• Oleksiy Reznikov, ministrul Apărării al Ucrainei
• Mykhailo Podolyak, consilier al Administrației Prezidențiale
• David Arakhamia, președintele partidului "Slujitorul Poporului"
• Rustem Umerov, reprezentant al Parlamentului
• Andriy Kostin, prim-adjunct al delegației ucrainene la Grupul de contact trilateral.

UPDATE 3:

Kremlinul nu comentează perspectivele discuțiilor ruso-ucrainene, anunță Peskov.

"Îmi propun să așteptăm negocierile până la urmă. Nu aș anunța nicio poziție de solicitare și așa mai departe. La urma urmei, aceste negocieri ar trebui să continue în tăcere", a declarat reporterilor Dmitri Peskov, secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, răspunzând la o întrebare despre care sunt obiectivele Rusiei în aceste negocieri.

UPDATE 2:

Biroul lui Vorodimir Zelenski a spus că delegația este formată din ministrul apărării al Ucrainei, viceministrul de externe și liderul partidului prezidențial.

Biroul lui Zelenski a declarat că va cere o încetare imediată a focului și retragerea trupelor ruse din Ucraina în cadrul discuțiilor, transmite The Moscow Times.

UPDATE 1:

Delegația ucraineană a ajuns la locul negocierilor cu partea rusă în regiunea Gomel, a informat agenția de stat belarusă BelTA.

„Partea ucraineană a aterizat cu elicopterul nu departe de locul negocierilor”, a spus agenția într-un comunicat.

Știrea inițială:

Platforma pentru negocierile ruso-ucrainene a fost pregătită, iar Belarus așteaptă sosirea delegațiilor, a declarat, luni, agenției de stat BelTA, Anatoly Glaz, secretarul de presă al Ministerului de Externe din Belarus, scrie Interfax.

"El a subliniat că partea belarusă este pregătită să organizeze procesul în orice moment. Negocierile vor începe imediat ce toate delegaţiile vor ajunge la locul de întâlnire.", a spus agenţia.

Cu o zi înainte, președintele Belarusului Alexandr Lukașenko l-a sunat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Politicienii au fost de acord ca delegația ucraineană să se întâlnească cu cea rusă, fără condiții prealabile, la granița ucraineană-belarusă de lângă râul Pripiat.

Potrivit Realitatea Plus, discuțiile ar urma să înceapă la ora 11:00, ora României.

Președintele Ucrainei a confirmat că participă la negocieri cu Rusia la frontiera cu Belarusul

Potrivit Reuters, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că delegaţiile rusă şi ucraineană se vor întâlni fără niciun fel de condiţii prealabile.

'Am căzut de acord ca delegaţia ucraineană să se reunească cu cea rusă, fără condiţii prealabile, la frontiera dintre Ucraina şi Belarus, în apropierea râului Pripiat', a informat canalul oficial de Telegram al preşedintelui Zelenski, citat de EFE.

Anterior, şeful delegaţiei ruse, Volodimir Medinski, a declarat că membrii delegaţiei sale se deplasează de la Minsk la Gomel şi că acelaşi lucru l-ar face şi o delegaţie ucraineană de la Kiev. 

Rusia şi Ucraina au semnalat disponibilităţi de a iniţia negocieri urgente pentru un eventual armistiţiu, în contextul pierderilor masive suferite în patru zile de război. Totuşi, Kremlinul anunțase că negocierile ar putea începe duminică după-amiază, întrucât o delegaţie rusă era prezentă în Gomel, pe partea belarusă a frontierei cu Ucraina, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut ca negocierile să înceapă cât mai rapid, pentru salvarea de vieţi omeneşti. Reamintim că anterior, Departamentul de Stat al SUA a respins oferta președintelui rus Vladimir Putin de a discuta cu Ucraina la Minsk, spunând că aceasta „nu e o diplomație reală”. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel