Dana Safta, medicul personal al Simonei Halep, a vorbit despre situația prin care a trecut Simona Halep în ultimii aproape doi ani, după ce a fost depistată că s-ar fi dopat cu roxadustat.
Dana Safta, medicul personal al Simonei Halep, a fost invitată prin link video, marți seara, la Antena 3 CNN, la emisiunea Sinteza Zilei, moderată de Mihai Gâdea, unde a purtat un dialog cu acesta privitor la situația prin care a trecut sportiva în ultimii aproape 2 ani, după ce a fost depistată că s-ar fi dopat.
„Din păcate, totul este posibil oriunde. Sigur că noi avem contribuția noastră și ce mă bucur cel mai tare - deși multe voci de aici, chiar jurnaliști prestigioși, spuneau că Simona este o trișoare - e că am crezut totul timpul în nevinovăția Simonei și ingerarea acelui supliment care s-a dovedit că avea în compoziție roxadustat este sursa acestei contaminări. Mai mult decât atât, contaminarea nu putea să fie decât accidentală. Știm foarte bine cine i-a oferit aceste produse, antrenorul ei, dar nu cred că a fost cu intenție.“, a spus medicul Dana Safta.
„De la academia lui Patrick Mouratoglou, unde sunt mulți sportivi, ea este singura care a fost descoperită. Nu sunt cumva cam multe coincidențe stranii în această poveste?“, a întrebat Mihai Gâdea.
„Nu este singura care a luat. Lotul din care ea a luat, cele 4 flacoane, era contaminat. Totul ține de producția, stocarea și distribuția produsului. Sigur că era ceva în compoziție și nu se putea ca acest roxadustat să apară așa...“, a sugerat medicul Dana Safta.
„Dar acele produse nu sunt verificate? Mai există alte lucruri stranii privitoare la modul în care au fost luate acele produse și în care au fost administrate și prelevate?“, a insistat Mihai Gâdea.
„Eu am spus de la bun început că s-ar putea să fie o contaminare a suplimentelor. Rămân la ipoteza că a fost accidentală și nu cred că a fost ceva voit. Acel pachet din care Simona a consumat era contaminat. Lucrul acesta a fost dovedit. Un profesor celebru de toxicologie de la Paris a dovedit prezența roxadustatului. El a intrat în dialog contradictoriu cu cei de la ITIA. Suspiciunea mea mare a apărut la a doua probă de urină, după 2 săptămâni, care spre deosebire de prima, care arăta doar urma fine de roxadustat, prezenta urme detectabile. Se vorbea de o cantitate, dar mult mai mare decât proba inițială.
Pentru mine, ca om cu expertiză, mi-am pus întrebarea cum este posibil ca din aceeași urină să iasă o altă concentrație. Cum a fost ea păstrată? Cum s-a făcut determinarea? Ce s-a întâmplat? S-a cerut ca aceste probe să fie testate și la alte laboratoare.“, a spus medicul Dana Safta.
„Cum este posibil așa ceva? Cum de s-a ajuns la această situație cu a doua probă care a băgat-o pe Simona Halep la 4 ani de suspendare? Mulți se întreabă dacă nu este doar o coincidență, ci o mână criminală?“, a insistat Mihai Gâdea.
„Eu nu vreau să cred că este o mână criminală, ci vreau să cred că există superficialitate ori se întâmplă ceva din punct de vedere biochimic. Mie mi s-a părut foarte suspect. Această probă s-a făcut la Montreal. În momentul în care am văzut compoziția keto-colagenului m-am gândit că aceste ingrediente mixate au fost puse într-un container infestat. Mi-au trecut tot felul de scenarii prin minte. ITIA a fost foarte procedural, a investigat foarte mult și când credeam că o să apară și o confirmare a datei procesului, a apărut o altă suspiciune, pașaportul biologic. Habar nu aveam că există acest pașaport biologic. Apoi am aflat că mereu i s-a spus că acest pașaport biologic e perfect.“, a zis Dana Safta.
„Și de ce nu apare în regulă pe pașaportul biologic?“, a întrebat Mihai Gâdea.
„Dar nimeni nu știa despre acest pașaport. El există de prin 2013 și el era actualizat periodic. În el se treceau probele de sânge care conțineau 2 parametrii, hemoglobina și reticulocitele. M-am uitat pe acești parametrii încă din 2013 până în 22 septembrie 2022 și am constatat că toate valorile erau în intervalul normalității. ITIA s-a gândit, probabil împreună cu aceste laboratoare de la Montreal, că Simona a întrebuințat și alte metode neortodoxe prin care și-a crescut hemoglobina. Punctul lor de interes era hemoglobina din 22 septembrie, care era 14,2, deși anterior, tot în septembrie, când ea și-a făcut niște operații la nas, hemoglobina a avut niște variații de la 12 la 13.
Concluzia a fost că nu au vrut să ia în seamă analizele ei de sânge făcute pentru operație, considerând că sunt făcute la alt laborator. S-a luat în considerare 14,2, iar celelalte s-a considerat că nu sunt reale.Ea a ajuns la această valoare folosindu-se de alte metode. Sunt medic pensionar și în viața mea nu am auzit asemenea enormități și nu mi-ar fi putut trece vreodată prin minte că Simona ar putea proceda vreodată diferit față de modul acela corect în care a procedat toată viața.
A fost o luptă imensă și s-a putut demonta această poveste a pașaportului biologic. Acesta este motivul pentru care pedeapsa ei a ajuns la 9 luni. Nu s-a mai luat în seamă această enormitate cu pașaportul, o găselniță, iar pedeapsa s-a redus. Simona a recunoscut că a consumat un supliment, dar ea a luat cu bună credință, fără să știe că e contaminat.“, a zis Dana Safta.
„Aici este un simplu accident, sau sunt niște lucruri care ar părea că nu este un simplu accident?“, a întrebat Mihai Gâdea.
„Ingerarea a fost un simplu accident și sunt convinsă că Simona avea informații că mai utilizau și alți sportivi de la academie, dar ce a urmat ulterior mie mi se pare o țesătură proastă care însă ei i-a creat o stare de disconfort, pentru că a apărut neîncrederea. Simona, ca să-i dau și un paracetamol, mă întreba mereu dacă este curat. Era o persoană care avea controlul deplin a ceea ce făcea și o încredere mare. Nu aș crede că s-a făcut ceva la modul voit, ci a fost pur și simplu o neglijență. Ei au inițiat acest keto-colagen, nu știu dacă au verificat toate flacoanele, dar ceea ce s-a creat ulterior, această poveste oribilă cu pașaportul biologic, mi se pare ciudată. Toți muncim și toți greșim, dar dacă facem ceva cu intenție este foarte grav.
Cum s-a simțit Simona la TAS, când i-a fost proiectat un slide de la laboratorul din București, cu steagul României, cu semnătura directorului și cu o interpretare care era injustă? Cum poți să te simți când ai senzația că ești trădat? Dacă noi am făcut-o, cei de aici de acasă, care am vrut tot timpul ca Simona să fie sus, e foarte trist. Sunt foarte fericită astăzi, dar sunt foarte revoltată“, a conchis medicul Dana Safta.
„Cred că acest laborator i-a făcut un uriaș deserviciu Simonei Halep. Nu este un laborator în care, din păcate, să ai foarte mare încredere. E o problemă serioasă privitoare la modul în care România a gestionat această problemă. E limpede că adevărul a încercat să fie ascuns“, a mai zis Mihai Gâdea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News