Măsură fără precedent: CE a ciuntit bugetul UE. Ce va face Schultz

merkel si basescu dece
merkel si basescu dece

În urma unor negocieri ce au durat peste 18 ore și au început cu o întârziere de cinci ore, liderii europeni au căzut de acord asupra bugetului multianual pentru perioada 2014-2020. Pentru prima oară în istoria UE, s-au decis tăieri ale bugetului, suma finală fiind stabilită la 960 miliarde de euro, cu 13 miliarde mai puțin decât propunerea președintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, din noiembrie.

[caption id="attachment_280515" align="alignleft" width="310"] Foto: Captură Euronews[/caption]

Premierul britanic David Cameron pare să fi câștigat lupta sa pentru reduceri bugetare ale Uniunii Europene. Aducerea bugetului la 960 de miliarde euro ar fi prima măsură de acest fel din istoria UE, transmite Euronews. Cifra e mai mică cu 3% decât cea din ultimul plan al bugetului pentru 2014-2020.

”Pentru prima dată în istoria Uniunii Europene va exista o tăiere reală de buget”, a precizat preşedinta Lituaniei Dalia Grybauskaite, citată de ziarul The Telegraph.

Citește și ”Negocierile pentru bugetul UE, între Schultz și Merkel. România așteaptă ”jocurile din CE”

Diplomații se vor întâlni din nou în după-amiaza aceasta, pentru noi discuții. Chiar dacă șefii Guvernelor vor cădea de comun acord asupra formei finale a bugetului, Parlamentul European are posibilitatea de a bloca înțelegerea. Un astfel de scenariu are o cotă mare de îndeplinire, președintele CE, Martin Schultz, declarând ieri că nu va fi de acord cu niciun fel de reduceri bugetare. ”Nu voi semna o astfel de înțelegere”, anunța ferm dl. Schultz.

Traian Băsescu declara ieri de pe Aeroport Henri Coandă că nu va vota un buget ce presupune scăderi de 30 de miliarde de euro ale Politicii Agricole de Coeziune. Potrivit EuObserver, tăierile consemnate de liderii europeni astăzi presupun că fondurile alocate pentru sprijinul agricultorilor vor fi reduse de la 420 de milarde de euro la 373 de miliarde.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel