Mașina personală ar urma să poată fi folosită doar 6.500 km/an

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Strategia și hotărârea de aprobare a ei a intrat în vigoare odată cu publicarea celor două acte administrative în monitorul Oficial al Romîniei, în data de 7 decembrie 2023.

Conform dispozițiilor stabilite în cadrul strategiei "România Neutră - 2050", prin care țara își propune să atingă obiectivul de neutralitate climatică până la mijlocul secolului, utilizarea mașinii personale va fi limitată la 6.500 km/an.

Astfel, automobilul personal va avea o limită de utilizare de doar 6.500 km/an. Prin Hotărârea de Guvern nr. 1215 din 29 noiembrie 2023, Cabinetul Ciolacu a aprobat Strategia pe termen lung a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Scopul declarat este ca România să atingă neutralitatea climatică până în anul 2050, potrivit Realitatea.

Noi reglementări și... nemulțumiri

Strategia inclusă în documentul "România Neutră – 2050" impune măsuri radicale pentru atingerea obiectivului de neutralitate climatică până la mijlocul secolului.

Domeniul transporturilor este profund afectat de aceste măsuri adoptate de autorități. Oficialii vizează eliminarea completă a autovehiculelor personale, a mijloacelor de transport de persoane și de mărfuri care utilizează benzină, motorină, GPL sau chiar vehicule hibrid până în 2050. În final, ambiția este ca reducerea emisiilor de CO2 din transport să atingă 82%, comparativ cu nivelul din anul 1990.

În plus față de eliminarea autovehiculelor cu combustibili fosili se propun și limite anuale de deplasare. Astfel, pentru mașinile personale, se impune o limită anuală de 6.500 de kilometri, în timp ce autovehiculele destinate transportului de persoane au o limită de doar 64.500 de kilometri pe an. Pentru autovehiculele destinate transportului de mărfuri, rația anuală este de 8.900 de kilometri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel