Mărmureanu: Vor fi cutremure sub şapte grade. Ne vor zgâlţâi, dar nu murim

Directorul Institutului de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, susţine că nu se aşteaptă, în perioada următoare, la un cutremur de mari proporţii în România, dar se vor resimţi unele de intensitate medie, sub 7 grade.

„România va avea parte de cutremure în perioada următoare, dar nu mai mari de 7 grade pe scara Richter, pentru că la noi magnitudinea critică este de 7 grade. Vor fi cutremure de şase grade sau de şase şi ceva. Ne vor zgâlţâi, dar nu murim. Consider că nu vor fi cutremure catastrofale în perioada următoare şi nu mă refer numai la 2011, ci pe o perioadă mult mai mare", a declarat Gheorghe Mărmureanu. Acesta a explicat că, în prezent, lucrează sistemul tectonic din Asia, care va fi activ până în 2020 şi consideră că va afecta serios Japonia. „Fenomenul prin care sistemul din Asia, respectiv India, lucrează puternic a început în 2005 şi se va termina în 2022. Pe urmă va lucra sistemul tectonic african, care va fi activ până în 2042, dar care nu a fost periculos niciodată pentru zona Vrancei. Cel mai mare cutremur generat de sistemul african în România a fost 6,7 grade pe scara Richter, înregistrat în 1990”, a explicat directorul Institutului de Fizică a Pământului (IFP).

„Acum este o tectonică foarte interesantă şi în România”

În ultimele 2-3 luni, şi chiar în ultimele zile, au fost foarte multe cutremure în bazinul balcanic, dar toate au fost cutremure de suprafaţă. „Sistemul tectonic, acţionat puternic de Africa, India, Australia şi placa arabică, a generat aceste mişcări din care au rezultat cutremure de suprafaţă, cel mai important fiind cel din Serbia, de la începutul lunii noiembrie. Acum este o tectonică foarte interesantă şi în România, unde este o interacţiune între marile blocuri tectonice ale lumii. Trebuie să remarcăm însă că în zona Vrancei cutremurele sunt de mari adâncimi, în etaje cuprinse între 60 şi 200 de kilometri, iar aceste cutremure mici nu influenţează tectonica cutremurelor vrâncene de mare adâncime”, a subliniat fizicianul român. Deşi zona Vrancei înregistrează şi cutremure de suprafaţă, de intensitate mică, Gheorghe Mărmureanu apreciază că acestea nu vor avea influenţe asupra celor de mare adâncime. „Cutremurele de suprafaţă din Vrancea nu au avut mai mult de 5,7 grade pe scara Richter, iar cele din Banat de 5,8 grade. Consider că sunt nesemnificative toate aceste cutremure, deşi se întâmplă pe teritoriul României, în Balcani, respectiv în Serbia, Macedonia, inclusiv la graniţa dintre Ungaria şi România”, a explicat directorul Institutului de Fizică a Pământului.

Citeşte şi:

Un nou cutremur în Vrancea, al treilea din această săptămână, al 12-lea de la începutul lunii

Vine cutremurul? Cât de sigure sunt prognozele lui Mărmureanu

Cutremur de aproape 5 grade pe scara Richter în Vrancea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel