Marian Preda, președintele Senatului Universității și fost membru al CNADTCU, a scris pe pagina sa de Facebook că 'actualul CNADTCU este politizat aproape complet și include o mulțime de mediocrități academice'.
'Acum va începe Bătălia pentru CNATDCU.
După ce Adrian Curaj a anunțat că, prin ordonanță de urgență, CNATDCU va decide privind retragerea diplomei de doctor pentru tezele plagiate, DEVINE ESENȚIALĂ COMPONENȚA CNATDCU.
Actualul CNATDCU, numit de Guvernul Ponta, este politizat aproape complet și include o mulțime de mediocrități academice propuse de vechiul USL (în majoritate membri sau simpatizanți PSD). Acest CNATDCU sau unul asemănător nu va ridica niciodată diploma unuia ca Ponta, Oprea sau Tobă și nu va ”intra” peste fabricile de doctorate.
Grupurile de influență ”tradiționale” din învățământul superior, cele apropiate de comisiile din parlament, de foștii miniștri (în special cei numiți de Ponta), de universitățile aproape permanent favorizate de minister, de funcționarii din minister (exagerat de mulți fiind ingineri!), se vor bate ”la baionetă” pentru a avea vectori de influență în Consiliu și în comisiile CNATDCU prin care să continue vechile practici (întrerupte parțial doar în mandatele lui Miclea, Funeriu și Baba).
Ministrul Curaj va trebui să arate că vrea reformă reală și să numească un Consiliu CNATDCU integru, apolitic, format din personalități puternice. Orice compromis legat de componența CNATDCU va fi catastrofal și sancționat dur de societatea civilă. Iată câteva criterii esențiale:
- fără parlamentari, fără cei cu funcții în partide, în ministere, la CCR
- criteriile minime științifice (din perioada Funeriu) să fie condiții minimale pentru orice membru CNATDCU și să fie publice- fără parlamentari, fără cei cu funcții în partide, în ministere, la CCR
- criteriile minime științifice (din perioada Funeriu) să fie condiții minimale pentru orice membru CNATDCU și să fie publice
- numirea trebuie făcută de sus în jos: un Consiliu valoros cu șefii de paneluri și de comisii bine aleși, va asigura numiri de calitate în comisii
- reprezentanții universităților din Consorțiul Universitaria plus reprezentanții Academiei (atenție aici!) trebuie să reprezinte majoritatea.
- diaspora academică trebuie să aibă, de asemenea, o reprezentare consistentă
- universitățile publice medii și mici și cele private, care nu doar că au mult mai puțini doctoranzi, doctori, doctori-abilitați dar sunt (multe dintre ele) și influențate politic de structurile locale/regionale, trebuie să fie slab prezente în noul CNATDCU, doar prin câteva personalități de excepție.
- sediul și funcționarea CNATDCU trebuie obligatoriu scoase din clădirea/sediul Ministerului (așa cum se întâmplase în 2011/2012) pentru a se asigura o autonomie funcțională reală.
- gestionarea tezelor (de doctorat si de abilitare) trebuie făcută obligatoriu on-line, prin platformele pregatite in 2011/2012 (cu fonduri europene) și desființate imediat de ministrul Pop, apărătorul lui Ponta.
Pe mine nu mă interesează să intru în noul CNATDCU dar voi monitoriza cu mare atenție componența lui; nu vreau să mai văd acolo aceeași feudali politico-academici și să mai treacă încă 4 ani până să înceapă curățirea reală a mediului academic de plagiatori, de impostori, de mediocri', scrie Marian Preda pe pagina de socializare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News