Pentru prima dată în România, un spectacol de teatru rom este inclus în repertoriul permanent al unei instituții culturale de stat. Spectacolul "Marea Rușine”, scris și regizat de actrița romă Alina Șerban, are premiera la Sala Mare a Teatrului Excelsior din București duminică, 22 aprilie, la ora 19.30.
Spectacolul Marea Rușine marchează simultan primul proiect de teatru regizat de o femeie romă din România și prima piesă de teatru despre istoria robiei romilor cu o distribuție de actori profesioniști romi și neromi.
„România poate deveni pionierul reabilitării imaginii despre romi în spațiul internațional”, consideră Adrian Găzdaru, Directorul Teatrului Excelsior, pentru care „Marea Rușine reprezintă un prilej minunat pentru promovarea culturii rome de către instituțiile românești”.
Inspirată de sclavia romilor, piesa gravitează în jurul temei rușinii, evocând complexul de trăiri colective generat de această realitate istorică foarte puțin cunoscută și neasumată.
Personajul principal, o tânără masterandă de etnie romă, propune coordonatorului disertației sale o temă tabu pentru mediul academic românesc: sclavia romilor. Din acel moment este readusă în actualitate toată paleta de „rușini” asociate acestui trecut îngropat în uitare.
Exprimată prin frică, mânie, pudoare, jenă, ocară, batjocură sau ofensă, rușinea este redescoperită și retrăită la nivel individual de personajele poveștii: profesori, colegi, familie
„Actrița Alina Șerban a creat un spectacol-lecție, Marea rușine, în care face o incursiune documentată în istoria romilor și o scanare a mentalului rasist din prezent. Investigația artistică urmărește atît discursul public, cît și autolimitările din interiorul etniei, căci sub presiunea discriminatorie a majorității, minoritatea se cenzurează singură. Astfel, spectacolul are două episoade: chestionarea prezentului printr-o poveste care luminează panoramic umorile societății contemporane românești cu privire la romi și „lecția“ de istorie propriu-zisă, cu documente performate”, scrie criticul de teatru Oana Stoica în recenzia publicată în Dilema Veche după prima versiune a spectacolului „Marea Rușine”, jucată pe scena Teatrului Mic în decembrie 2016.
Piesa Alinei Șerban a fost prezentată și pe scena Teatrului Național și la ARCUB. Prima sa reprezentație a avut loc în februarie 2016, ca spectacol-lectură la Muzeul Țăranului Român.
Majoritatea celor peste 250.000 de sclavi care trăiau în Țara Românească și Moldova la jumătatea secolului al XIX-lea erau romi. Istoria sclaviei romilor lipsește din manuale, lipsește din mentalul colectiv și lipsește din discuțiile societății românești contemporane. „Marea Rușine” este un pas necesar pentru conștientizarea acestei istorii încă neasumate.
Despre Alina Șerban
Alina Șerban este o artistă romă care are o carieră internațională atât în teatru cât și în cinema.
A absolvit UNATC, un semestru la Tish School of the Arts-NYU și masterul « Theatre Lab » de la Royal Academy of Dramatic Art (RADA) din Londra, una din cele mai reputate școli de teatru din lume. Alina Șerban este inițiatoarea teatrului politic rom din România, începând cu anul 2009, devenind cunoscută cu piesa feministă „Declar pe propria raspundere” în 2011, un one-woman show autobiografic despre lupta unei tinere rome de a își asuma identitatea și de a își îndeplini visele. Piesa a avut premiera la Green Hours și a fost jucată în mai multe țări din Europa. Alina a fost premiată ca ceea mai bună studentă româncă din Marea Britanie în 2012 și a câștigat concursul de dramaturgie Stories of London cu piesa Home jucată la Rich Mix.
Alina Șerban a jucat în 2017 în scurt metrajul Scris/Nescris, singurul scurtmetraj din România nominalizat la European Film Awards. Ea a jucat și rolul principal în două filme europene de lung metraj: Seule à mon mariage (Belgia) și Gipsy Queen (Germania).
În 2015 Alina Șerban a fondat compania de teatru Untold Stories/Povești Nespuse.
Asociația Untold Stories/Povești Nespuse are ca membri artiști romi și ne-romi, angajați în dorința de a dezvolta împreună dialoguri și proiecte culturale deosebite.
Alina este imaginea festivalului de film documentar One World Romania, ediția 2018.
[citeste si]
Intrarea piesei Marea Rușine, scrise de o femeie romă, în repertoriul unui teatru de stat este un eveniment care poate fi comparat cu numirea primei femei afro-americane (Misty Copeland) ca prima balerină a prestigiosului American Ballet Theatre din SUA sau cu prima femeie de origine mixtă (Leonie Sanga) integrată ca actriță și regizoare la Comedie-Française în Franța.
Spectacol prezentat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher la Teatrul Excelsior
Spectacolul Marea Rușine este susținut de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher în parteneriat cu Teatrul Excelsior prin Primaria Municipiului București, Partida Romilor Pro-Europa și Agenția Națională pentru Romi (ANR). Cu sprijinul Romano Kher au avut loc mai multe reprezentații pe scene importante din București iar acum Marea Rușine vaface parte din repertoriul oficial al Teatrului Excelsior.
Cu un repertoriu bogat și foarte variat și cu o echipa de actori tineri, Excelsior este alături de copii și de adolescenți de mai bine de un sfert de veac, fiind înființat la 1 aprilie 1990. Printre evenimentele sale de marca se numara Festivalul de Teatru pentru Adolescenți Teen-Fest, dar și RELIEF. Laborator de teatru tânăr, prin care își propune să valideze arta teatrală a adolescenților, să fie o rampă de lansare pentru arta tânără.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu