Marea Britanie: O femeie a fost aleasă în premieră la conducerea Partidului Liberal-Democrat

Jo Swinson a fost aleasă luni la conducerea Partidului Liberal-Democrat din Marea Britanie, o formaţiune care se opune Brexit-ului şi care numără 12 reprezentanţi în Parlament, relatează AFP.

Ea a obţinut sufragiile a circa 63% dintre membrii partidului, învingându-l pe rivalul său Ed Davey, 53 de ani, care a fost ministrul pentru energie şi climă în guvernul de coaliţie cu premierul conservator David Cameron (2010-2015).

În vârstă de 39 de ani şi născută la Glasgow, Jo Swinson îl înlocuieşte pe Vince Cable şi devine prima femeie care conduce acest partid. Ea a promis că va face 'totul pentru a împiedica Brexit-ul' şi că îi va conduce nu doar pe liberal-democraţi, ci şi 'o mare mişcare liberală şi deschisă de care ţara noastră are atâta nevoie'.

Partidul Liberal-Democrat, a cărui popularitate a scăzut după participarea la guvernul lui David Cameron, a revenit în atenţie în ultimele luni. Această relansare se explică în special prin opoziţia clară faţă de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, pentru care britanicii s-au exprimat în proporţie de 52% la referendumul din iunie 2016, dar care continuă să divizeze profund Regatul Unit.

Liberal-democraţii ('Lib-Dems') s-au plasat pe poziţia a doua la alegerile europene, obţinând 20,3% din voturi, în urma Partidului Brexit, care a câştigat 31,6% din sufragii. Partidul numără astăzi peste 105.000 de membri, comparativ cu circa cei 160.000 de membri ai Partidului Conservator aflat la putere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel