Marșul Unirii cu Basarabia, la Cotroceni: Cerem urgentarea procesului!

Adrian Băzăvan, absolvent de Științe Politice, învață limba chineză și va începe, în toamnă, un masterat la Beijing. De doi ani, el este voluntar în Platforma Acțiunea 2012. O mie de tineri basarabeni au pornit de la Marea Adunare Națională de duminică, de la Chișinău, în marș spre Bucureștii.

Adrian Băzăvan a povestit DCNews cum a ajuns să sprijine mișcarea unionistă din Basarabia.

"Acum doi ani, m-am dus ca voluntar la Chișinău. Doream să văd cu ochii mei, să cunosc realitatea din Basarabia. Am găsit o lume românească frumoasă și autentică. Am cunoscut oameni care luptă cu pasiune pentru a reveni în România. Așa că am decis să mă implic, alături de alți tineri, în mișcarea unionistă. Unii activiști în această mișcare își dedică tot timpul luptei pentru Unire, alții fac voluntariat câteva ore pe săptămână. Sunt mii de oamani care sprijină Platforma Unionistă", ne-a declarat Adrian Băzăvan.

Moldovenii nu știu dacă sunt doriți
Sondajele de opinie arată că în România populația este în mare majoritate de acord cu Unirea, dar în Republica Moldova se opun rusofonii și nu numai. N-ar trebui convinși , în primul rând, moldovenii?
"În Chișinău, din 2009 conduc doar forțele unioniste. E nevoie să-i convingem pe toți, evident, dar până acum nici nu s-a pus problema. Nimeni nu-i întreabă pe oameni, nu se discută această temă. Majoritatea celor din Moldova chiar simt românește, au o părere bună despre România, ar dori să trăiască în această țară. Dar ei nu știu dacă sunt doriți. Mulți basarabeni se simt abandonați. Rusia investește în mass media, 80% din canalele tv sunt în limba rusă. Doar un singur post de televiziune românesc a fost deschis la Chișinău. De aceea, credem că trebuie făcut mai mult și mai repede".

Cum a fost primit marșul Unirii?
"Am avut parte de o primire extraordinară. În satele prin care am trecut am fost întâmpinați cu pâine și sare, s-au făcut hore, a fost sărbătoare în fiecare localitate. Oamenii își lăsau treburile și ieșeau la adunări populare în centrul comunelor, fără să le pese de caniculă.
Sâmbătă, tinerii basarabeni vor ajunge la Ungheni. Așteptăm, la ora 10:00, să vină mii de români, de ambele părți ale Prutului, ca să refacem Podul de Flori. Tinerii din Marșul lui Ștefan cel Mare vor pleca de la Iași la București cu Trenul Unirii, iar la ora 14:00, în Piața Universității, va fi organizat un mare miting. Am aflat că artiștii Nicu Covaci, Grigore Leșe și Alexandru Arșinel i-au îndemnat pe români să participe la miting. Împreună cu bucureștenii vom pleca spre Cotroceni, pentru a-i cere președintelui Klaus Iohannis urgentarea procesului de Reunificare", a spus Adrian Băzăvan.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel