Preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda, a declarat marţi că deputatul PSD Mircea Drăghici şi avocatul acestuia au relatat în cadrul audierilor că în 2009 obiectivul era destructurarea PSD Argeş şi trecerea primarilor de la PSD la PDL.
”Au prezentat (n.r. Drăghici şi avocatul său) la început conotaţia politică şi ne spunea că în anul 2009 a venit în judeţul Argeş domnul senator Mircea Andrei, avocat şi fost procuror, şi că există elemente în presa vremii şi declaraţii ale primarilor, la vremea respectivă, că au fost ameninţaţi să treacă de la PSD la PDL, la vremea respectivă, şi ameninţaţi că se vor face dosare penale. Mai mult, presa vremii spunea că domnul senator, la vremea respectivă, a fost surprins că stătea la masă cu şefi SRI, Garda Financiară, DNA, Poliţie economică, Poliţie judiciară. Domnul deputat Drăghici spunea că la vremea respectivă obiectivul era destructurarea PSD Argeş, şi, aşa cum vă spuneam, preluarea de primari. Şi a fost un număr foarte mare de primari PSD care a trecut de la PSD la PDL, la vremea respectivă”, a precizat Manda.
Interceptare pe securitatea națională
Potrivit lui Manda, pe data de 15 august 2007, la solicitarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ, a fost dat un mandat de interceptare pe numele mai multor persoane, printre care se află şi preşedintele CJ Argeş Constantin Nicolescu, pentru ameninţări la adresa securităţii naţionale, acţiuni de terorism, spionaj, de sprijinirea de organizaţii care aduc atingere siguranţei naţionale sau statului.
”Nu a existat niciodată un dosar pentru astfel de fapte în ceea ce-l priveşte pe domnul Nicolescu, avocatul domniei sale spune că în mod normal, în baza acestor informaţii şi pe baza acestei aprobări, ar fi trebuit să existe un dosar la DIICOT, ceea ce nu s-a întâmplat, după care ne spune că în anul 2009 se deschide un dosar împotriva domnului Nicolescu pe infracţiuni probabil de corupţie şi se folosesc în acest dosar din 2009. Spune avocatul prezent că în CPP este permis să se folosească interceptări sau date din alt dosar de urmărire penală, numai că informaţiile din 2007 nu fac obiectul vreunui dosar de niciun fel. Şi atunci întrebarea este cum au ajuns acele informaţii, materiale obţinute în urma interceptărilor, în noul dosar. Şi aici este un lucru pe care ar trebui să-l urmărim noi, cum au ajuns informaţiile şi tot acest material probatoriu din 2007 în 2009, pentru că nu e o sesizare pe baza elementelor obţinute în acea înregistrare din 2007, se vorbeşte de o nouă înregistrare. Ne-a mai spus un lucru, că în contextul interceptărilor, deşi mandatul era de interceptare a convorbirilor telefonice, se observă din ascultarea înregistrărilor că de fapt era interceptat şi ambiental şi în lift şi în maşină şi în birou, nu ştiu dacă a spus şi în casă. Şi ne spunea că acest lucru nu-l găseşte în mandatul de interceptare, că acolo este vorba de interceptarea convorbirilor”, a afirmat Manda.
DGIPI a făcut interceptarea
El a adăugat că, în ceea ce-l priveşte pe Nicolescu, deşi se vorbeşte de infracţiuni la Legea siguranţei naţionale, instituţia care a făcut alături de SRI partea de interceptare este DGIPI.
"Chestiune pe care nu am reuşit să o înţelegem noi şi o să lămurim acest aspect, dacă DGIPI trebuia să facă sau dacă DGIPI avea astfel de elemente nu le-ar fi fost mai uşor să transmită către SRI să urmărească acest caz, fiind cumva în competenţa SRI. Mai era o comunicare în care ne spunea că această documentaţie a făcut-o DGIPI, dar în probele pe care ni le-a adus la comisie se vorbeşte de nişte documente, stick-uri sau materiale care aparţin SRI sau care au iniţialele SRI", a menţionat Manda.
Drăghici, inculpat alături de 39 de primari PSD
”Acuzaţia pentru domnul Drăghici este că era într-o companie care făcea strategiile de dezvoltare a localităţilor, strategii care erau necesare pentru a putea aplica pe fonduri europene şi spune că şi astăzi sunt solicitate aceste strategii, fiind chiar o condiţie obligatorie când UAT-urile aplică pentru fonduri europene. Spunea că costurile unei astfel de strategii erau în jur de 3.000 de euro, că toate costurile au fost în jur de 100.000 de euro şi banii atraşi ca urmare a aplicării pentru aceste fonduri sunt de 150 de milioane de euro. Spunea că în dosarul din 2011, făcut domnului Drăghici, se folosesc elemente din ascultările din anul 2007, unde era interceptat domnul presupus terorist Constantin Nicolescu. Mai spunea că toate interceptările au vizat inclusiv şedinţe de partid şi întâlniri private de toate felurile, dar a transmis comisiei că toată perioada 2007-2009, cât a fost interceptarea, se urmăreau mai degrabă şi acţiunile politice ale PSD, la nivelul judeţului Argeş”, a mai precizat Claudiu Manda
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu