Mama pilotului mort în accidentul aviatic: Statul român și-a bătut joc de ei. A aflat de la televizor vestea morții

Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa./foto Facebook Forțele Armate Române
Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri, 2 martie, în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa./foto Facebook Forțele Armate Române

Mama pilotului mort în accidentul aviatic din această săptămână a vorbit despre fiul său și despre faptul că au aflat de la televizor despre moartea acestuia.

Mama pilotului decedat în accidentul aviatic din Constanța, din apropierea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu, a vorbit despre modul în care ea și soția pilotului au aflat de decesul acestuia. Se pare că niciun reprezentant al armatei nu le-ar fi comunicat despre moartea tânărului.

”Nu ne-a anunțat nimeni! Nimeni! Nimeni de la Ministerul Apărării. Noi la televizor am văzut și am sunat nora și ne-a spus nora că nu a putut să mai ia legătura cu el. A sunat soțul meu la telefon, dar nu ne-a mai răspuns. Telefonul a fost mort. Nici până la ora actuală nimeni nu a luat legătura cu noi”, a spus mama pilotului printre lacrimi. 

Misiune de patrulare

”Trebuia să execute patrularea, că ne-a spus, era serviciu de luptă, asta știu că făcea serviciu de luptă. I-a chemat să se antreneze. Atât, am văzut la televizor că a căzut un MiG de la Kogălniceanu și atunci am intrat în panică, parcă știam”, a continuat femeia. 

La un moment dat au ieșit cei de la Ministerul Apărării și au zis că s-a catapultat”, a intervenit reporterul România TV. 

”Păi stați să vă spun ce s-a întâmplat. Au zis că s-a catapultat și soțul meu a lucrat la fabrica unde se fac scaunele de catapultare, la IAR 99. I-a spus: ”tată, în momentul în care vezi că nu se mai poate, tragi de asta și în câteva secunde se declanșează asta”. A zis că dacă s-a catapultat, acum în funcție de vânt, cum îl duce vântul, dacă e vântul pe o anumită direcție, îl duce pe o rază de trei kilometri, cât poate să îl ducă parașuta, dar trebuie să își țină capul apropiat”, a mai relatat femeia îndurerată. 

Mama pilotului: S-a dus ca o ghiulea în pământ

”Statul Român și-a bătut joc de ei. Nu au putut să ne sune și pe noi să ne spună că a căzut sau că s-a catapultat. La urmă să ne spună că a murit, după trei ore și după șase ore să ne zică că a fost carbonizat. Soțul meu a spus, odată ce avionul cu muniție și cu carburantul pe care îl are, cu kerosenul de la bord, a explodat și el s-a dus ca o ghiulea în pământ. La impactul pe care l-a avut, au spus că nu a mai avut timp să se catapulteze. 

Noi nu știam că au fost două avioane de patrulare, nu știm, s-ar putea să îi fi înfundat motorul. Atunci când au plecat amândoi, trebuia să plece unul mai înainte și unul mai înapoi, ca să nu îi înfunde motorul. Cred că i s-a înfundat motorul, el nu a mai putut să se redreseze și la distanță mică nu a mai reușit să se catapulteze. 

Teste ADN pentru identificarea pilotului

”I-au luat teste ADN soțului?”, a întrebat jurnalista care a sunat-o pe mama pilotului. 

”Da, da, i-au luat soțului aici la București, iar noi am ajuns târziu la Constanța și nora mea a plecat, că nu a avut cine să ne aducă cu mașina la București”, a mai spus aceasta. 

Pilotul urma să facă nunta la anul

”Sunt distrusă! Avea nunta la anul, își programaseră nunta, localul, bine că s-au cununat civil. Nu știu ce să zic. Eu, ca mama lui, am tot respectul față de el că și-a făcut datoria și la serviciu și în societate. Nu a vrut în București, a vrut la prăpăditele astea de avioane.

Ce să mai zicem? E al doilea pilot care cade în trei ani”, a spus mama pilotului. 

Pasiunea din tinerețe și moștenirea de familie i-au modelat alegerile în carieră

”Tatăl lui a fost militar la Deveselu, maistru militar la aviație și îl lua când era la unitate, de se făceau mitinguri aviatice și mergea la unitate cu el și când era în clasa a XI-a la liceu își dorea să dea la cibernetică. Întâmplător, un băiat, apropiat al familiei, fost militar care acum a trecut pe transport, l-a luat și s-a dus cu el la Slatina. 

Când a venit acasă mi-a spus: ”mami, am fost cu avionul și vreau să devin pilot”. Și-a dorit foarte mult să zboare”, a mai spus aceasta, într-o intervenție la România TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel