UPDATE. Maia Sandu, numire neconstituțională. Ce spune CCM

Ema Apostu / 08 iun 2019 / 20:09 Salveaza PDF Comentarii
Igor Dodon Maia Sandu foto: PRO TV MD
Descriere foto: Igor Dodon Maia Sandu foto: PRO TV MD

CCM declară neconstituțională numirea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova

UPDATE: Noul guvern depusese deja jurământul în faţa Parlamentului. Anterior, Curtea a decis că Parlamentul nu îşi mai poate exercita atribuţiile constituţionale, inclusiv cele de control asupra executivului, întrucât mandatul său a expirat. Conform instanţei, toate actele adoptate de legislativ în şedinţa de sâmbătă sunt neconstituţionale, scrie Agerpres.

Şedinţa parlamentului a fost convocată de Partidul Socialist (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon şi de blocul pro-european ACUM, alcătuit din PAS şi din Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA). Deputaţii au votat mai întâi - de asemenea neconstituţional, potrivit instanţei de resort - şi noua conducere a Parlamentului, cu socialista Zenaida Greceanîi ca preşedintă.

___________________________________________________________________________________________________

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțional decretul președintelui privind numirea Maiei Sandu în funcția de prim-ministru al Republicii Moldova, precum și procedura de numire a Guvernului, scrie Mediafax.

Curtea Constituțională s-a reunit sâmbătă seara pentru a examina sesizarea privind „controlul constituționalității Decretelor Președintelui Republicii Moldova privind desemnarea candidatului la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova și privind numirea Guvernului Republicii Moldova".

Curtea Constituțională a emis următoarea hotărâre: „Se declară neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru. [...] Se declară neconstituțional decretul președintelui privind numirea Guvernului Republicii Moldova. Prezenta hotărâre este difinitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova".


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24