În ziua în care Uniunea Social Liberală s-a rupt în Parlament, PNL a decis să nu susțină proiectele PSD. Multe proiecte legislative au picat la vot. Liberalii au încercat să dea social-democrațiilor o lecție, însă, probabil, nu s-au gândit la reversul medaliei. Vasile Blaga a salutat că PDL și PNL au blocat legea în ceea ce privește primarii.
"Este absolut inadmisibil modul în care liderii grupurilor PNL din Camera Deputaților și Senat au impus propriilor parlamentari să blocheze prin vot negativ, abținere sau prin absență, câteva dintre legile pe care le-am asumat împreună ca USL, în timpul campaniei electorale", a spus Codrin Ștefănescu. Secretarul general adjunct al PSD a numit proiectele de lege la care se referă:
- proiectul de lege iniţiat de Guvern privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, extrem de important pentru mediul de afaceri și pentru care au fost consultati reprezentanți ai patronatelor, ai mediului universitar, BNR, Uniunea Practicienilor în Insolvență, Asociația Română a Băncilor etc.;- Ordonanţa de Urgenţă 114/2013 privind modificarea titularilor dreptului de administrare a unor imobile aflate în domeniul public şi privat al statului. Printre imobilele vizate se regăsește și vila de protocol din Covasna, folosită ani de-a rândul de Băsescu și întreaga sa camarilă, și de care urmau să beneficieze cadrele militare active, în rezervă și în retragere;
- Proiectul de lege privind modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, prin care se permitea primarilor și președinților Consiliilor Județene să fie membri în adunările generale ale asociațiilor de dezvoltare intracomunitară. Chiar dacă nu s-ar fi aplicat retroactiv pentru cei vânați de ANI, ar fi adus, de acum încolo, o stare de normalitate având în vedere că, în toate statele membre ale UE, aceste prevederi sunt obligatorii pentru reprezentanții administrațiilor locale.
Rămânem la acest ultim proiect. În timp ce PNL își savurează lecția dată PSD-ul în Parlament, și PDL îi aplaudă, dar nu-i susține, Iohannis ajunge pe făraș. Cel pentru care liberalii s-au zbătut pentru un post de vicepremier dispare din politică în 14 martie. Altfel spus, PNL și PDL au apreciat legea în mod negativ. În același timp, ei dau dreptate Agenției Naționale de Integritate în ceea ce privește acuzațiile aduse lui Klaus Iohannis.
ANI a sesizat Parchetul pentru o presupusă stare de incompatibilitate a lui Iohannis, care ocupă simultan funcția de primar și pe cea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generala a Acționarilor de la SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 și la SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale. Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a contestat decizia ANI în 31 mai, la Curtea de Apel Alba Iulia. Ultimul termen a fost în 19 februarie și luarea unei decizii a fost amânată pentru 14 martie.
Codrin Ștefănescu a mai declarat despre decizia PNL de a nu-i susține în Parlament că: "Prin urmare, gestul liderilor de grup ai PNL, de constrângere a parlamentarilor liberali, este o abatere gravă, ilogică și absurdă de la obiectivele pe care ni le-am asumat împreună. Și tocmai de aceea, este obligatoriu ca aceștia să explice public motivele și rațiunile care au stat la baza deciziei lor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu