Liderii comunităţii românilor din Serbia, vizaţi de atacuri armate

În ultimele două zile, lideri ai comunităților românești din Serbia au fost vizați de atacuri armate, potrivit senatorului PDL pentru diaspora, Viorel Badea.Acesta face apel la autoritățile sârbe să intervină de urgență pentru stoparea acestor acțiuni. Față de aceste acțiuni, Ambasada României la Belgrad a întreprins demersurile necesare în vederea clarificării situaţiei şi pentru ca autorităţile sârbe să ia măsurile care se impun.

Senatorul consideră că aceste atacuri sunt "o provocare menită să dezechilibreze cursul pozitiv al dialogului româno-sârb în ceea ce priveşte respectarea drepturilor fundamentale ale conaţionalilor din statul vecin", dar avertizează că "autorităţile române vor face uz de toate instrumentele bilaterale pentru a restabili liniştea şi normalitatea în zonă".

"Am luat act cu stupoare şi îngrijorare de ceea ce se întamplă în ultimele 48 de ore în Serbia şi cer pe această cale autorităţilor competente din statul vecin să intervină de urgenţă pentru restabilirea liniştii şi legalităţii în localităţile Sipicova şi Janku Most. Solicit, totodată, identificarea cât mai rapidă a vinovaţilor şi tragerea lor la răspundere în conformitate cu legile Republicii Serbia",potrivit unui comunicat al senatorului Viorel Badea.

Potrivit corespondentului Romanian Global News din Timoc, luni, 19 decembrie, asupra casei liderului filialei Partiei Democrate a Rumânilor din Serbia din Spicova, Dragoslav Mariacic, a fost deschis focul. Glonțul a pătruns printr-unul din geamurile casei, fapt constatat și de poliția chemată la fața locului. După atacul armat din Spicova, un alt atac armat s-a produs în Voivodina în localitatea Podul lui Iancu (Jankov Most/ Iancaid) împotriva președintelui partidului Alianța Românilor din Voivodina și primar al localității, Viorel Beșu. Asupra casei acestuia au fost trase mai multe focuri de armă, gloanțele străpungând canapeaua și pereții interiori ai casei. Nu se știe dacă au fost unul sau mai mulți atacatori. Deși a fost anunțata poliția din Zrenianin imediat, nu cunosc până în prezența autorii atacului.

MAE, îngrijorat de agresiunile asupra unor lideri ai minorităţii române din Serbia

Ministerul Afacerilor Externe a declarat marţi, la solicitarea NewsIn, că a luat notă cu îngrijorare de recentele agresiuni la care face referire presa din România şi Serbia, care au avut ca ţintă anumiţi lideri ai minorităţii române din Serbia.

Aceste atacuri fac în prezent obiectul procedurilor de investigaţii din partea autorităţilor competente din Serbia, precizează MAE.

Ambasada României la Belgrad a întreprins demersurile necesare în vederea clarificării situaţiei şi pentru ca autorităţile sârbe să ia măsurile care se impun.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Belgrad şi Consulatul General al României la Vârşeţ, urmăreşte cu atenţie evoluţiile legate de aceste incidente, precum şi finalizarea anchetelor. MAE speră că rezultatele acestora vor fi disponibile cât mai curând.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel