Liberal, către Lipă: Dezastru dacă va rămâne în vigoare circulara 377

Radu Zlati a reacționat la circulara Ministerului Tineretului și Sportului cu privire la intonarea imnului național al României la competițiile sportive interne.

Deputatul PNL a adresat o interpelare ministrului Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, după ce aceasta a transmis miercuri o circulară tuturor federațiilor sportive naționale prin care le pune în vedere faptul că imnul național al României se intonează la competițiile internaționale, conform legii.

Radu Zlati remarcă faptul că în urma acestei circulare în județele din Transilvania se va auzi doar imnul ținutului secuiesc, pe care suporterii extremiști maghiari îl cântă la competițiile sportive naționale, forțând sala să-l asculte în liniște, așa cum a fost și cazul evenimentului ce a avut loc la Sfântu Gheorghe.

Radu Zlati solicită ministrului Lipă să-l demită pe funcționarul din minister care i-a propus spre semnare un asemenea document, care conține o „interpretare forțată, absurdă și abuzivă".

Redăm interpelarea care apare pe blogul lui Radu Zlati:

Doamnă Ministru,

Prin circulara către Federațiile Sportive nr. 377/13.01.2016, circulară ce vă poartă semnătura, specificați că intonarea Imnului Național al statului român trebuie să respecte HG 1157 din 22.11.2011. În interpretarea dată de către Ministerul pe care cu onoare îl conduceți, intonarea Imnului Național la începutul unor competiții interne este contrară HG 11572001, iar cei găsiți vinovați sunt pasibili de amendă.

Doamnă Ministru, cu respect vă rog să vă faceți un bine Domniei Voastre și Ministerului pe care îl conduceți și să dispuneți eliberarea din funcție a consilierului juridic ce a avizat circulara 377/2016, și de asemenea să anulați respectiva circulară. Oricare jurist ar putea să vă spună că prevederile HG 1157/2001, referindu-se la obligativitatea intonării Imnului Național la competițiile internaționale organizate pe teritoriul statului român, nu implică în nici un fel și sub nici un raport ca în cadrul competițiilor interne Imnul de stat să nu fie intonat.

Cu alte cuvinte, circulara care vă poartă semnătura excede prevederile HG 1157/2001, printr-o interpretare forțată, absurdă și abuzivă.

Doamnă Ministru, este limpede că Circulara 377/2016 a fost emisă în urma incidentelor de la Sfântu-Gheorghe din 5 Ianuarie 2016, când intonarea Imnului României a fost urmată de intonarea imnului Ținutului Secuiesc, iar în urma refuzului echipei U. Cluj de a onora respectivul imn, jucătoarele clujence au fost injuriate.

Vă asigur, doamnă Ministru, că circulara 377, dacă va rămâne în vigoare și va fi respectată, nu va duce decât la faptul că, în județele și localitățile în care populația maghiară este majoritară iar autoritățile locale sprijină manifestări extremiste și naționaliste de genul intonării unui imn al unei entități istorice fără relație cu actualele structuri administrative ale statului român, singurul imn intonat la începutul competițiilor sportive va fi cel al Ținutului Secuiesc, deoarece ați avut grijă ca imnul României să nu fie cântat. Ceea ce nu cred că, în calitate de Ministru al unui stat național, unitar și indivizibil, vă doriți.

Aștept, Doamnă Ministru, un răspuns cât mai rapid la solicitarea mea.

Cu deosebit respect,

Deputat PNL Radu Zlati, deputat PNL

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy