Legea împotriva acaparării terenurilor de către străini, APROBATĂ

teren-de-vanzare-296x207
teren-de-vanzare-296x207

Proiectul de lege prin care sunt stabilite o serie de măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole a fost adoptat de Camera Deputaților, care este cameră decizională. 

Planul național de apărare împotriva acaparării terenurilor de către străini a fost aprobat cu 256 de voturi pentru, 20 de abțineri și 51 împotrivă. Inițiativa legislativă a fost adoptată încă din 17 decembrie 2013, însă președintele Traian Băsescu a solicitat reexaminarea. În tot acest timp, străinii au putut cumpăra teren în România, fără nicio limitare.

Guvernul desființează Agenția Domeniilor Statului și înființează Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, care va trece în subordinea și în coordonarea prim-ministrului.

Ce condiții trebuie să îndeplinească o persoană care are întâietate în cumpărarea terenului

Persoanele care vor să cumpere un teren agricol situat în extravilan trebuie să aibă cunoștiințe în domeniul agricol și să facă dovada acestui lucru, să facă dovada că a desfășurat activități agricole pentru o perioadă de cinci ani și să facă dovada că a desfășurat activități agricole pe terenurile situate în extravilan deținute la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Întâietate pentru cumpărarea terenurilor au persoanele fizice, arendașii, vecinii, persoane cu vârste până-n 40 de ani și statul român.

Înstrăinarea fără preemțiune este interzisă prin lege și atrage sancțiunea nulității absolute

În cazul în care titularii dreptului de preemțiune amintiți nu-și manifestă intenția de a cumpăra terenul, vânzarea devine liberă. Doar în acest caz terenurile vor putea fi vândute către străini. Înstrăinarea terenului fără respectarea dreptului de preemțiune este interzisă și atrage sancțiunea nulității absolute.

Ce trebuie să facă o persoană care vrea să vândă un teren agricol din extravilan

Persoanele care vor să vândă un teren agricol în extravilan trebuie să prezinte la primărie cererea însoțită de oferta de vânzare a terenului agricol, prețul, numele vânzătorului, adresa domiciliară a vânzătorului, amplasamentul terenului, suprafața, categoria de folosință, clasa de calitate, documentele cadastrale, copia documentului care atestă calitatea de proprietar. Timp de 30 de zile oferta va fi afișată la sediul primăriei. Mai mult, primăria trebuie să transmită la Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare toate documetele necesare și lista preemtorilor. În termen de trei zile de la data primirii, ARPF va publica pe site-ul acesteia oferta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel