Legea Deepfake a trecut deja de Senat. Bogdan Chirieac: Niciun parlament din lumea asta nu e pregătit. Ascunde foarte multe capcane

foto: Freepik
foto: Freepik

Cu deepfake-uri se poate manipula și dezinforma o nație întreagă, fără doar și poate! Legea care prevede interzicerea folosirii Inteligenței Artificiale este, astfel, mai mult decât binevenită. Va fi adoptată în cele din urmă? 

Legea propusă împotriva deepfake-ului de către un parlamentar sucevean a fost deja aprobată de Senat. Această legislație se concentrează pe prevenirea și sancționarea utilizării pseudoștirilor create cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA) sau a tehnicilor de creare a Realității Virtuale (RV). Deputatul PSD de Suceava, Eugen Bejinariu, inițiatorul acestei legi, explică că preocuparea sa inițială a fost generată de faptul că progresele tehnologice pot fi utilizate în scopuri distructive.

Această măsură legislativă reprezintă un răspuns la amenințarea pe care deepfake-urile o pot reprezenta pentru informația corectă și pentru integritatea persoanelor implicate. Aprobată de Senat, această lege are scopul de a proteja societatea împotriva manipulării și dezinformării generate de tehnologia deepfake.

Analistul politic a comentat, în direct la România TV: "Eu cred că legea în România ar trebui să fie copiată după legea din țările mai dezvoltate. Fiindcă chestiunea asta cu deepfake-ul ascunde foarte multe capcane. Vezi bine că a crescut eșecul în jurul adoptării pachetului fiscal bugetar. Instrucțiunile de folosire publicate vinerea trecută în Monitorul Oficial sunt niște aberații înspăimântătoare care au scos peri albi contabililor. Nu poți să dai, fără expertiză suficientă, o lege cuprinzătoare care să prevină astfel de fapte care, dincolo de faptul că am putea să râdem în campaniile electorale că va fi pus Iohannis, Ciucă, Marcel Ciolacu sau cine vrei tu să spună nu știu ce, se pot întâmpla astfel de nenorociri. Deci trebuie o lege foarte cuprinzătoare unde ar trebui să fie probabil nu doar amenzi, ci și pedepse penale.

Legiferarea trebuie s-o facă tot companiile care dezvoltă AI! Niciun parlament din lumea asta, niciun guvern nu este pregătit, practic, să facă o astfel de legislație. Fiindcă nu știi ce urmează să se întâmple. La o rată de dezvoltare de 500% pe an, nu e meseria lor să legifereze și să încerce să facă un cadru Inteligenței Artificiale. Elon Musk, Gates, Zuckerberg, cei care sunt în domeniu... ei pot să înțeleagă mai bine pentru că ei asta fac! Au ingineri, au tot ce le trebuie”.

Iată un exemplu de deepfake realizat cu ajutorul IA:

@dariusmos135 #scoala #11septembre #iohannis #vaicanumaipot ♬ sunet original - ????????????

Citește și Summit AI: Rishi Sunak atrage atenția asupra capcanelor inteligenței artificiale. "AI aduce noi temeri, noi pericole"

Parlamentarul sucevean care a inițiat proiectul de lege spune că este normal ca aceste falsuri să fie reglementate și mai ales sancționate pentru a-i descuraja pe cei care le practică. ”Legea se referă la nevoia de a specifica explicit situația în care imaginea unei persoane este utilizată pentru a prezenta o situație în care acea persoana nu s-a aflat niciodată, în fapt. Pot fi și vor fi deranjați de prevederile acestei legi doar oamenii insuficient informați, cei care nu știu magnitudinea pericolului pe care îl generează extinderea fenomenului deepfake sau cei care utilizează malițios putințele tehnologiei. Până acum ofeream ca argument ipostaza teoretică în care un fals sever ar ilustra de exemplu guvernatorul băncii centrale care anunță populația că ar fi bine să-și extragă banii din bancă sau un fals sever în care șeful statului major al armatei anunță decizia de încorporare a tuturor bărbaților încorporabili pentru război sau alte asemenea situații în care un filmuleț de două minute creează o panică pe care anunțurile oficiale ulterioare n-o mai pot stăpâni”, a argumentat Eugen Bejinariu necesitatea adoptării acestei legi, potrivit Monitorul de Suceava.

Propunerea a trecut deja de Senat, cu o serie de modificări. Sunt prevăzute inclusiv sancțiuni cuprinse între 10.000 și 200.000 de lei, chiar și pentru cei care distribuie aceste filmări false. Proiectul este acum în dezbatere în Camera Deputaților, care este for decizional, iar legea ar putea fi adoptată în scurt timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel